Els Mossos premien 400 agents que van actuar contra els aldarulls de la sentència de l'1-O

D'entre tots ells, un total de 140 són membres de la BRIMO

Els Mossos d'Esquadra en una actuació durant els aldarulls per la sentència de l'1-O.
400 Mossos d'Esquadra, 140 dels quals de la BRIMO, han estat condecorats. | ACN

Aquest dimecres, 14 d'octubre, es compleix un any de la sentència del Tribunal Suprem contra els presos de l'1-O, que va generar una onada de protestes durant uns dies, entre les quals hi va haver importants aldarulls a Barcelona, però també a d'altres ciutats del país com Tarragona o Girona. Un any més tard, una informació que publica el diari 'El País' ha despertat una important polèmica: els Mossos d'Esquadra han condecorat 400 agents —140 dels quals antidisturbis pertanyents a la Brigada Mòvil, la Brimo— que van participar en els dispositius contra els aldarulls de la sentència.

Distincions a 140 antidisturbis de Mossos i a diversos agents de Policia Nacional

Les distincions són a proposta de la direcció de la policia catalana, però les ha de signar el conseller d'Interior. En aquest cas, les condecoracions porten la firma de Miquel Buch, el responsable del departament fins el passat 3 de setembre, quan va ser destituït pel llavors president de la Generalitat, Quim Torra. Unes condecoracions, doncs, que sorprenen en haver estat atorgades des d'una conselleria independentista, de JxCat, en un Govern on també hi ha ERC, i que de fet també protestava contra la sentència, com els manifestants contra els quals van actuar els Mossos —amb polèmica viva sobre la contundència de les seves actuacions.

Entre els 400 condecorats, a banda de 140 membres de la Brimo, també hi ha agents de l'àrea de recursos operatius (ARRO), agents dels serveis d'informació, mediació i altres comandaments dels Mossos d'Esquadra. També en relació als aldarulls, es preveuen condecoracions a alguns membres de la Policia Nacional. És habitual que es produeixin aquesta mena de condecoracions anuals a agents policials a Catalunya: se solen lliurar pel Dia de les Esquadres, que se celebra a la primavera, però que enguany va haver de ser ajornat a causa de la pandèmia de la covid-19.

Una decisió polèmica

Les 400 condecoracions formen part d'un total de 700 que aquest any, de manera excepcional, s'entreguen en diverses cerimònies de petit format i a porta tancada a causa del coronavirus. Segons 'El País', es justifiquen els reconeixements atesa la importància dels aldarulls a Catalunya i episodis que van posar en perill dels Mossos com ara el llançament de pirotècnia contra un dels seus helicòpters. Les condecoracions i el fet que les atorgui Interior, però, ja han despertat les primeres veus crítiques a les xarxes socials i l'assumpte portarà cua en les properes hores.


Comentaris

envia el comentari