Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els magistrats del judici del procés hauran de resoldre tres qüestions sobre la participació política dels processats candidats

Els mitjans de Madrid coincideixen en la condemna als presos independentistes

Ho faran per sedició i malversació | Tres dels acusats evitaran la presó

Imatge dels polítics presos a Lledoners
Els polítics presos a Lledoners | Òmnium Cultural

 

Dotze d'octubre és sinònim de desfilada a Madrid. El de 2019 serà recordat també pel dia que els diaris El Mundo, El Español i ABC van recollir exactament la mateixa informació sobre la condemna del procés: condemnats per sedició amb la rebel·lió descartada. Els tres diaris conservadors apuntalen la informació que ja s'avançava divendres, afegint però algunes novetats importants.

La malversació no significarà més presó

El tribunal condemnarà per unanimitat a 9 dels 12 acusats per delictes de sedició i malversació de fons públics. Meritxell Borràs, Carles Mundó i Sant Vilà, però, evitaran aquests delictes i seran només condemnats per desobediència, fet que els implicarà una multa econòmica i inhabilitació, però evitaran tornar a entrar en una presó. Els altres 9 (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart), tindran una condemna que oscil·larà entre els 10 i els 15 anys, tal com marca el Codi Penal per sedició. Els anys variaran, presumiblement, en funció del grau de responsabilitat que hagi considerat el tribunal.

El Suprem considera que per haver arribat a la sedició, els acusats haurien malversat fons públics abans. És un concepte clau, ja que la malversació serà per concurs medial, de manera que no s'afegirien anys de presó. Sí que estaran inhabilitats per exercir qualsevol càrrec públic mentre duri la condemna.

Els magistrats del judici del procés hauran de resoldre tres qüestions sobre la participació política dels processats candidats
Els magistrats del judici del procés | CEDIDA

 

El desconegut article 36.2 pren importància

Probablement va passar desapercebut, però el Ministeri Fiscal va demanar en les conclusions finals l'aplicació expressa de l'article 36.2 del Codi Penal, de manera que els condemnats no podrien acollir-se al tercer gran fins que hagin complert la meitat de la pena. Tot fa indicar que el tribunal ho desestimarà, de manera que institucions penitenciàries (que depèn de la Generalitat), tindria potestat per aplicar el segon i el tercer grau quan ho cregués oportú. Això sí, el Ministeri Fiscal podria apel·lar i seria un jutge finalment qui ho decidiria.

Dilluns la sentència i els presos fora de les llistes

Un dels altres motius per tenir força clar que la sentència es farà pública dilluns 14 és en clau electoral. El mateix dilluns es publiquen les llistes a les eleccions del 10 de novembre, de manera que si la condemna és abans, els presos independentistes ja no podran formar-ne part, ja que ja estaran formalment inhabilitats.