Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, vicepresident del govern de Catalunya, en un acte d'ERC.

ERC es repensarà el 'no' a l'estat d'alarma «si deixen decidir els territoris»

Ho ha explicat en una entrevista al diari '20 Minutos'

Pere Aragonès, vicepresident del govern de Catalunya, en un acte d'ERC.
Pere Aragonès, vicepresident del govern de Catalunya, en una imatge d'arxiu. | ACN

El vicepresident del Govern de Catalunya i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha explicat en una entrevista a '20 Minutos' que la seva formació es podria replantejar el vot contrari de la setmana passada a la quarta pròrroga de l'estat d'alarma a canvi que el govern espanyol cedeixi poder de decisió als territoris. «Qui vol buscar una solució, s'esforça a negociar; qui no vol fer-ho, busca excuses... Nosaltres plantegem una cosa molt clara, que és que la capacitat de decisió ha d'estar en les comunitats autònomes», ha dit  Pere Aragonès.

D'aquesta manera, i en la mateixa línia que els republicans ja van posar sobre la taula just abans de la votació de la quarta pròrroga, es plantegen aquest canvi de postura sempre que des del govern espanyol es faci el gest d'ampliar l'anomenada «cogovernança» entre comunitats. Caldrà veure, ara, si ERC fa algun canvi de posicionament rellevant d'aquí a la setmana que ve, quan previsiblement s'haurà de votar al Congrés  la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma.

Un manifest en favor d'excarcerar presos en situació de vulnerabilitat davant el Covid-19

ERC és un dels partits que, juntament amb Podem, JxCAT, la CUP, Bildu, PNB, BNG, Compromís i Més País han signat el manifest conjunt ‘Pel respecte als drets de les persones privades de llibertat’ on reclamen al govern espanyol que adopti mesures per excarcerar les persones malaltes, d’avançada dat i en situació de vulnerabilitat davant el Covid-19. Recorden que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Consell d’Europa recomanen posar en marxa mesures alternatives a la privació de llibertat com l’excarceració, l'acostament de presos i l’ampliació de les comunicacions entre interns i familiars, a més de tests ràpids als interns.

El manifest assegura que les formacions signants «no dubten» de les iniciatives que ha engegat el Ministeri de l’Interior a les presons, però recorden a l’executiu de Pedro Sánchez que és «absolutament prioritari» que engegui mecanismes més exigents «perquè les persones preses romanguin en espais més salubres en condicions d’atenció més profilàctiques i adequades».