Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater.

Les dues condicions que posa la CUP a ERC per entrar al Govern

Els anticapitalistes insisteixen que no assumiran una «legislatura autonomista» com l'anterior

La cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater.
La cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater. | ACN

El diputat de la CUP Carles Riera ha condicionat l'entrada de la seva formació en un govern al fet que sigui una legislatura d'exercici del dret a l'autodeterminació i que hi hagi un gir de 180 graus cap a l'esquerra. En una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', el diputat ha insistit que la CUP no assumirà una «legislatura autonomista» com consideren que ha estat l'anterior. Riera ha afegit que la repressió «no serà un límit» a l'hora d'assumir responsabilitats i que faran el pas en funció d'aquests dos objectius que posaran sobre la taula de la negociació. Riera ha explicat que no hi ha dia i hora per la reunió amb ERC que ha d'obrir les negociacions tot i que es produirà «molt aviat».

Riera ha afirmat que les negociacions s'han de produir amb «discreció i tranquil·litat» però també ha afegit que el seu partit tindrà la «transparència» com a criteri fonamental. En aquest sentit, ha demanat «llum i taquígrafs» en el procés de negociació. El diputat de la CUP i candidat a les eleccions del 14-F ha dit que la CUP encara no sap si en aquesta legislatura estarà a l'oposició, donarà suport al Govern des de fora o ho farà des de dins. Tot dependrà, segons Riera, de fins a on arriben les negociacions. «En funció del lluny que anem, nosaltres anirem lluny», ha conclòs.

Vehí, en la mateixa línia des de Madrid

«Si hi ha això sobre la taula la CUP treballarà per fer possible un govern que respongui als resultats electorals, que són clars: més independentisme i més d'esquerres». En aquesta línia s'ha manifestat també des de Madrid la diputada cupaire al Congrés, Mireia Vehí, em referència a les condicions també expressades per Carles Riera. «Per a nosaltres la pregunta no és entrar al govern o no, sinó un referèndum, la fi de la repressió, transició ecològica i rescat social», i «la pregunta sobre si entrarem o l'han de fer a la CUP, sinó a ERC», ha sentenciat en roda de premsa a ERC.

En aquest sentit ha apuntat que «si ERC està disposat a posar un referèndum sobre la taula, modificar la llei d'acusacions de la Generalitat, fer una transició ecològica profunda, i fer un rescat social parlant de renda bàsica universal», «la CUP hi serà».

La CUP també es mulla sobre la detenció de Pablo Hasél

Vehí també ha criticat l'empresonament de Pablo Hasél i ha interpel·lat directament a Podem preguntant per què la formació de Pablo Iglesias no actua com a govern espanyol en comptes de presentar iniciatives al Congrés com la que es veurà aquest dimarts per despenalitzar els delictes d'opinió. El mateix, segons Vehí val per al PSOE, que no podrà governar a Catalunya perquè «representa la repressió i l'immobilisme». El PSOE no està fent res, ha dit, i «la fotografia és la d'un Estat que persegueix rapers i absol corruptes i tramposos».

Vehí ha recordat que en només una setmana s'ha concedit el tercer grau de Rodrigo Rato, la fiscalia s'ha pronunciat contra el tercer grau dels presos, s'ha absolt Cristina Cifuentes, s'ha empresonat Pablo Hasél i s'ha autoritzat una concentració d'homenatge a la División Azul.