Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'extresorer nacional del PP, Luis Bárcenas.

Bárcenas trenca el silenci i fa la confessió que podria acabar amb el PP

Dimarts vinent comença el judici sobre el presumpte finançament irregular del partit i l'extresorer mostra la seva «voluntat de col·laborar amb la Justícia»

L'extresorer nacional del PP, Luis Bárcenas.
L'extresorer nacional del PP, Luis Bárcenas. | Europa Press

Luis Bárcenas ha dit prou. L'extresorer nacional del PP ha decidit trencar el seu silenci i aquest dimecres, 3 de febrer, ha enviat un escrit a la Fiscalia Anticorrupció on es posa a disposició de la Justícia per tal de col·laborar «en els diversos procediments que tinguin lloc». Bárcenas, que compleix condemna de 29 anys de presó pel cas Gürtel, és el principal acusat del judici que ha de començar el proper dimarts, 9 de febrer, sobre el presumpte finançament irregular del PP, i pel qual la Fiscalia li demana cinc anys de presó per apropiació indeguda i falsedat documental.

Esquitxa de ple Mariano Rajoy

En l'escrit, que ha avançat aquest dimecres el diari 'El País', Bárcenas recorda que el 15 de juliol de 2013 ja va confessar el finançament del PP amb una caixa B, però diu que la seva declaració al respecte «podria haver estat més àmplia, però no ho va ser per recomanació de l'advocat». L'extresorer del PP explica que els populars s'haurien finançat irregularment entre 1982 i 2009, any en què va mostrar la documentació de la caixa B a Mariano Rajoy, llavors president del partit.

Rajoy va passar els documents per la trituradora desconeixent que Bárcenas en guardava una còpia. L'extresorer nacional del PP, doncs, assenyala directament Rajoy com a coneixedor de la comptabilitat irregular de la formació i l'acusa d'haver cobrat sobresous. També revela que el silenci dels darrers anys es deu al fet que el PP li va prometre que la seva dona, Rosalía Iglesias, no entraria a la presó. Bárcenas se sent enganyat, ja que Iglesias es troba actualment a la presó de dones d'Alcalá-Meco condemnada a tretze anys per part del Tribunal Suprem pel cas Gürtel.

«El sentiment de culpabilitat d'haver pogut provocar que la meva dona estigués en risc de perdre la llibertat i entrar a la presó, em va fer creure, innocentment, en la promesa —per part del Partit Popular— que uns mesos després de la meva primera declaració del 15 de juliol de 2013 se'm va fer arribar sobre que Rosalía no entraria a la presó gràcies a les gestions que ja s'havien iniciat», diu l'extresorer del PP en la seva confessió.

Disposat a col·laborar amb la Justícia

Luis Bárcenas es mostra en el text disposat a col·laborar amb la Justícia tant en el procediment dels 'papers de Bárcenas' com en altres causes que encara es troben en fase d'instrucció, com el cas Púnica o les investigacions de les donacions de diversos empresaris als comptes del PP. L'extresorer del PP, doncs, fa una confessió clau en totes les investigacions i suma encara més l'interès pel judici que arrencarà la setmana vinent, on podria revelar més detalls sobre el finançament presumptament irregular del PP.