Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un discurs al Congrés el 4 de gener de 2020.

El Congrés aprova la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma fins el 7 de juny

El suport de C's i el PNB ha estat clau per al govern espanyol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un discurs al Congrés el 4 de gener de 2020.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | Catalunya Diari

L'estat d'alarma serà vigent a Espanya, almenys, fins al proper 7 de juny. El  Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres, 20 de maig, la cinquena pròrroga de l'aplicació de l'article 116 de la Constitució Espanyola, sens dubte, la que ha necessitat més cintura per part del govern espanyol per trobar els suports parlamentaris suficients per poder-la tirar endavant.

Finalment, el govern de coalició (PSOE i Podem) ha aconseguit 177 vots a favor  davant dels 162 en contra de VOX i el bloc independentista format per ERC, JxCat i la CUP, a més del PP i Compromís, que per primera vegada s'han oposat a la mesura. L’executiu també ha comptat amb el suport d’altres formacions, com Més País, PRC, CC i Terol Existeix. D'altra banda, hi ha hagut 11 abstencions, per part d'EH Bildu, Navarra Suma, NC i el BNG.

Un tràngol per a Sánchez

Sánchez perd suports a cada pròrroga i aquesta serà la què ha comptat amb menys vots favorables des de l'inici de l'estat d'alarma. En la seva intervenció inicial, el president del govern espanyol ha apel·lat a la «unitat d'acció» i ha defensat que el comandament únic del ministre de Sanitat, Salvador Illa, és per evitar «desordres i divisió».

El diputat de C's, Edmundo Bal, ha apuntat que el suport de la seva formació a l'estat d'alarma és per «responsabilitat» però ha advertit Sànchez que «no té un nou soci» i li ha reclamat que «compleixi els acords». El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha defensat el 'sí' perquè l'executiu espanyol dona passes «en la bona direcció» amb més «diàleg i cogovernança».

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha donat per fet el fracàs de les negociacions dels socialistes amb els republicans.  Rufián  ha advertit Sánchez que el seu acord amb C's  per la pròrroga de l'estat d'alarma fa saltar pels aires «l'esperit de la investidura», que era «palanca del progressisme i dic de contenció per al feixisme». «Han elegit la dreta, ni més ni menys», ha etzibat el portaveu republicà.