Congres-diputats

El Congrés dels Diputats es constitueix avui amb l'elecció de Batet i la incògnita de VOX

PSOE i Podem s'asseguren la majoria progressista a l'òrgan de govern de la cambra

El Congrés dels Diputats inicia aquest dimarts la XIV legislatura en una sessió constitutiva on —previsiblement— Meritxell Batet serà elegida de nou com a presidenta del Congrés amb els vots del PSOE i de Podem, que ostentaran cinc dels 9 llocs de la Mesa. La jornada començarà a les 10 del matí amb la incògnita de com es repartiran els seients conservadors de l'òrgan de govern de la cambra.

Tot apunta que VOX aconseguirà representació, ja que el líder dels populars, Pablo Casado, ha avançat que si la ultradreta depèn dels seus vots, els donarà suport. Tanmateix, Casado ha inclòs C's en l'equació i, d'aquesta manera, VOX tindria només un seient, o fins i tot es podria quedar fora si no entra al joc de deixar també vots a C's. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que la seva formació no participarà de cap acord perquè Batet esdevingui presidenta del Congrés, com ha fet històricament.

Si surten els comptes fets pels socialistes, la Mesa tindrà majoria progressista de cinc contra quatre de conservadors.  Seran tres llocs per al PSOE (Meritxell Batet com a presidenta, Alfonso Rofdríguez Gómez de Celis com a vicepresident, i Sofia Hernanz com a secretària), dos per a Podem (Gloria Elizo i Gerardo Pisarello),  i quatre per a la dreta.

Casado s'ofereix a prestar vots a VOX i C's

Aquest és un dels flancs oberts de les votacions d'aquest dimarts. A més de la presidència, la cambra farà dues votacions més.Una per a les quatre vicepresidències i una altra per a les quatre secretaries. És aquí on entren en joc les variables entre PP, VOX i C's. El líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat aquest dilluns que la seva formació prestarà vots a les altres dues formacions de la dreta perquè ostentin cadascuna una cadira. Això deixaria dos llocs per a PP, un per a Vox i un per a C's.

La qüestió, però, és si VOX accepta aquest repartiment. Els càlculs per fer possible les eleccions dels candidats són complicats, i si Vox es vota a si mateixa i no presta alhora vots a Ciutadans podria quedar fora de l'entesa i, de retruc, de la Mesa del Congrés dels Diputats. El Congrés obrirà aquesta legislatura a les 10 del matí. Es constituirà una mesa d'edat formada pel diputat més gran com a president i els dos més joves com a secretaris. Després començarà la votació de la presidència del Congrés.

La presidència del Congrés és elegida per majoria absoluta en primera votació i, en cas de no assolir 176 vots, es realitzarà una segona votació entre els dos candidats més votats.  Sortirà elegit el que obtingui més suports. Després es triaran les quatre vicepresidències en una altra votació, i quatre secretaries en una tercera, que es realitza en urna amb papereta.

Jurament o promesa del càrrec

Els diputats prendran possessió de l'escó un cop s'hagi constituït la Mesa. Ho faran un a un i per ordre alfabètic. Un dels elements que pot generar polèmica serà la fórmula que triïn els diputats per jurar o prometre el càrrec. L'anterior legislatura, diputats independentistes i de Podem van utilitzar fórmules alternatives. Tanmateix, estan obligats a acatar la Constitució per poder adquirir la condició de diputats.

El PP va demanar per carta la setmana passada a Batet que eviti que s'utilitzin fórmules «no vàlides», a parer dels populars. La presidenta del Congrés ho va descartar i permetrà fórmules alternatives com l'anterior legislatura.

També et pot interessar...