Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Congrés dels Diputats durant un Ple per a debatre els PGE per al 2021

El Congrés votarà 'no' a la moció de la CUP sobre el referèndum i l'amnistia

El PSOE ha anunciat el seu vot contrari al text que es debatrà en la sessió de demà

El Congrés dels Diputats rebutjarà la moció de la CUP sobre el referèndum d'autodeterminació i l'amnistia amb el vot en contra del PSOE, que se suma a PP, Cs i Vox. En canvi, Unides Podem es desmarca del seu soci de coalició i votarà a favor de la iniciativa després de pactar una esmena amb els cupaires. Després d'aquest pacte, el text final de la moció insta el govern espanyol a presentar a la taula de diàleg «una proposta de treball i calendari per abordar el conflicte polític a Catalunya», alhora que estableix que «en el debat sobre les propostes de solució no s'exclourà, entre altres, la del referèndum d'autodeterminació i l'amnistia». ERC, JxCat, el PDeCAT, EH Bildu i el PNB han avançat el vot favorable a la moció que es votarà a la sessió de dijous.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En aquest sentit, el diputat de la CUP, Albert Botran, ha criticat la formació d'una «gran coalició del nacionalisme espanyol» que va «des de Vox al PSOE» per «rebutjar reconèixer les aspiracions majoritàries de la societat catalana», mentre que ha agraït el posicionament «honest» d'Unides Podem. Botran ha afirmat que «el conflicte polític està lluny de resoldre's» i ha defensat que la Constitució «no prohibeix l'amnistia». El diputat anticapitalista ha destacat que els indults són «l'opció més arbitrària» i se'n fa un «ús oportunista».

Per la seva banda, el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha argumentat que «no es pot excloure les propostes dels partits independentistes, com l'amnistia» i ha criticat que la Mesa del Congrés veti aquest debat. Asens ha defensat que amb l'entrega per part del Tribunal Suprem dels informes sobre els indults «el temps dels jutges haurà acabat». Segons Asens, a partir d'aquest moment «la política ha de recuperar el protagonisme» i «s'obre una etapa d'esperança».

El PSOE votarà en contra de la moció

Per contra, el PSOE s'oposarà a la moció. «No hi haurà ni independència, ni referèndum, ni amnistia, ni embat», ha afirmat el diputat socialista Javier Zaragoza, que ha remarcat que els socialistes «sempre hem estat clars». Segons Zaragoza, el PSOE és garant del diàleg, mentre que si fos per la CUP «només hi hauria conflicte». El diputat ha aprofitat també per retreure als cupaires que hagin facilitat la formació d'un Govern amb presència de la «dreta de sempre», en referència a JxCat.

El 'no' del PSOE se suma al del PP, Ciutadans i Vox, que també han mostrat el seu posicionament en contra. Els populars han afirmat que la taula de diàleg és un «menyspreu per als constitucionalistes», mentre que la formació d'extrema dreta ha acusat la CUP de ser un partit «violent».

Moció retallada

La moció de la CUP es va debatre aquest dimarts a la Mesa del Congrés, que vetar part del text. L'òrgan va decidir no incloure en l'ordre del dia de la sessió plenària a la cambra baixa el primer punt de la moció, que instava el Congrés a pronunciar-se a favor de l'admissió a tràmit de la llei d'amnistia, la qual cosa ha generat crítiques dels partits independentistes i sobiranistes.