El secretari general del Consell d’Europa cita l’actuació policial de l’1-O en el seu informe anual sobre drets humans

Thorbjørn Jagland recorda que l’organisme va enviar una carta a Zoido mostrant la seva «preocupació per l’ús desproporcionat de la força»

Imatge d'un home carregat per la Policia Nacional el passat 1-O
Imatge d'un home carregat per la Policia Nacional el passat 1-O | CatalunyaDiari.cat

El secretari general del Consell d'Europa, Thorbjørn Jagland, ha recordat l'actuació de la policia espanyola durant el referèndum d l’1-O en l'informe anual sobre drets humans que s’ha fet públic aquest dilluns.

Jagland, ex-primer ministre de Noruega, fa referència al referèndum a Catalunya en l'apartat ‘Conducta adequada de les autoritats durant esdeveniments públics' on explica que el comissari pels Drets Humans Nils Muiznieks va enviar una carta a Juan Ignacio Zoido per expressar-li la seva «preocupació» davant de «les acusacions d'un ús desproporcionat de la força» per part de la policia espanyola.

Zoido va negar que fos una actuació desproporcionada

En l’escrit enviat al ministre de l’Interior el 4 d’octubre, Muiznkieks assegurava que l'ús de la força contra la gent que volia votar va ser «desproporcionat» i «innecessari». A més, va reclamar que s’obrís una investigació «independent i efectiva» sobre l'actuació policial per impedir la celebració el referèndum.

No obstant això, Zoido va respondre al comissari dos dies després dient-li que l'actuació policial va ser «prudent, apropiada i proporcionada amb l'objectiu d'assegurar el compliment de la llei i la protecció dels drets i llibertats de tots els ciutadans».

El Consell d’Europa condemna la «repressió» policial

En una reunió periòdica a porta tancada celebrada el 12 d’octubre amb els representants permanents dels 47 estats membres de l'organització, Jagland va tornar a abordar l'actuació policial durant l’1-O.

En un debat celebrat a Estrasburg sota el títol «la necessitat d'una solució política per a la crisi a Catalunya», els diputats de diferents partits i països de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa van fer una crida al «diàleg» i a la implicació de la comunitat internacional davant la situació política a Catalunya, condemnant la «repressió» policial l'1-O i remarcant que la «violència» no era el camí.


Comentaris

envia el comentari