Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra, president de la Generalitat

Temor perquè Sánchez concedeixi un consell judicial propi a la Generalitat

Els jutges creuen que crear aquest òrgan equivaldria vulnerar l’article 122.2 de la Constitució i Europa tampoc ho acceptaria

Torra i Sánchez
Pedro Sánchez podria concedir a la Generalitat un consell judicial propi | Catalunya Diari

Preocupació per les conseqüències del pacte entre PSOE i ERC. Sobre la taula podria estar la creació d’un consell judicial propi de la Generalitat, és a dir, que Catalunya pugui controlar els jutges, «descentralitzant» el Consell General del Poder Judicial.

Consell Judicial propi de Catalunya

Aquesta possibilitat preocupa els jutges, ja que aquest és l’únic poder que no està en mans del Govern català i que «ha fet de dic a determinades aspiracions», amb relació a l’independentisme, segons ha alertat un dels magistrats consultats per ‘el Confidencial’. En la seva opinió, a més, crear aquest òrgan equivaldria vulnerar l’article 122.2 de la Constitució.

Per altra banda, la postura d’Europa també influiria en aquesta possibilitat, ja que, segons un altre dels jutges consultats pel citat mitjà, la creació d’un consell territorial «no tindria l'aval ni d'Estrasburg ni de Luxemburg, i molt menys de la Comissió Europea».

Els jutges, preocupats davant d’aquesta possibilitat

Tanmateix, els jutges creuen que aquesta proposta està sobre la taula de negociacions perquè el PSOE no la veu amb mals ulls. El mateix Pedro Sánchez va defensar el 2013 una revisió de l’Estat autonòmic per poder avançar cap a una estructura territorial federal i donava suport a què determinades decisions administratives judicials es «desconcentressin», una idea que ja es parlava el 2005 amb Zapatero.

A més a més,  l’any 2017 el PSC i el PSOE  van firmar la declaració de Barcelona, on defensaven rescatar una sèrie de postulats de l’Estatut que havien estat declarats inconstitucionals i també plantejaven una reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial, amb un consell independent del Consell General del Poder Judicial.

Aquesta possibilitat preocupa els jutges, ja que d’aquesta manera podrien designar directament els magistrats i «la Generalitat podria exercir competències delegades pel Consell General del Poder Judicial».

També et pot interessar...