Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras saluda a Pedro Sánchez a l’arribada a la sessió constitutiva de la nova Cambra Baixa (21-05-19)

El Consell Nacional d'ERC ratifica l'acord d'investidura de Pedro Sánchez

Els socialistes accepten una taula de diàleg entre la Moncloa i la Generalitat per donar solució al conflicte català

El Consell Nacional d'Esquerra Republicana (ERC) ha donat aquest dijous a la tarda el seu vistiplau per a l'acord d'investidura de Pedro Sánchez. D'aquesta manera, els diputats republicans al Congrés, un total de tretze, s'abstindran a la segona volta del debat d'investidura, previst per al pròxim dimarts, i faran possible d'aquesta manera un govern de coalició entre PSOE i Unides Podem.  En aquest sentit,  Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats, ha convocat l'inici del ple d'investidura per aquest dissabte dia 4 de gener a les 09.00 hores del matí. 

Els membres del Consell Nacional de la formació catalana han votat la decisió, segons informa 'Vilaweb', sense tenir la lletra de l'acord, tot i que  el pacte sí que s'ha llegit durant la reunió.  Demà és el torn dels socialistes perquè ratifiquin l'acord amb ERC. Entre altres propostes, Pedro Sánchez accepta una taula de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat, i una consulta a Catalunya sobre l'acord que es podria aconseguir. 

La mesa de diàleg es posarà en marxa 15 dies després de la formació del govern espanyol

L'acord entre el PSOE i ERC contempla que la mesa de diàleg entre els governs català i espanyol es posi en marxa 15 dies després de la formació del nou govern espanyol i que el diàleg sigui «obert» i amb «llibertat de continguts». La mesa de diàleg marcarà «terminis concrets» per a les reunions i per presentar les seves conclusions així com «mecanismes per garantir l'inici i manteniment de la seva activitat i compliment dels acords».

El text del pacte, difós per ambdues parts aquest dijous al vespre, explicita que la mesa de diàleg estarà formada per delegacions del govern català i de l'espanyol establertes «de forma paritària i amb els membres que ambdues parts decideixin». L'acord estableix que cal activar la «via política» i «superar la judicialització» del conflicte. També recull el compromís «d'impulsar l'efectivitat dels acords que s'adoptin a través dels procediments oportuns» i que hauran de ser validats per la ciutadania catalana «a través de consulta» d'acord «amb els mecanismes previstos o que puguin preveure's en el marc del sistema juridicopolític».

«En aquest espai hauran de buscar-se acords que comptin amb un suport ampli de la societat catalana», diu el document, que afirma que la mesa «partirà del reconeixement i legitimitat de totes les parts i propostes i que actuarà sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l'ordenament juridicodemocràtic». L'acord parla també de «reconeixement del conflicte polític i d'activació de la via política per resoldre-ho». «Com qualsevol conflicte d'aquesta naturalesa, només  pot resoldre's a través de vies democràtiques, mitjançant el diàleg, la negociació i l'acord, superant la judicialització del mateix».

També et pot interessar...