ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat confirma 9.331 nous contagis i 273 morts vinculades a la Covid-19

URGENT

❗ Sanitat prohibirà la mobilitat entre comunitats per Nadal excepte per motius familiars

El Constitucional anul·la la tramitació de la llei de transitorietat jurídica

Ha sortit a la llum aquest dimecres

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu d'una multitud d'estelades en una manifestació. | CatalunyaDiari.cat

El Tribunal Constitucional ha anul·lat els acords de la Mesa del Parlament segons els quals es va tramitar la llei de transitorietat jurídica a principis de setembre de l'any passat, segons ha esposat aquest dimecres, 14 de març, a través d'un comunicat. 

Així doncs, el tribunal sosté que es van «vulnerar» els drets dels diputats en no permetre que es demanés un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Cal recordar que van ser els socialistes, els que van recórrer a l'alt tribunal,que ara ha dictat sentència, donant la raó als de Miquel Iceta. 

La decisió s'ha pres per unanimitat i resol que la Mesa no només va vulnerar el dret dels diputats per no demanar l'informe, sinó també el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics. La Llei de transitorietat va ser, posteriorment, declarada «inconstitucional i nul·la en la seva integritat» pel mateix Tribunal Constitucional. En aquella resolució, els magistrats ja advertien de «vicis en la seva tramitació». 

«Respectar la ciutadania»

A la sentència, els magistrats ressalten que per preservar el pluralisme polític «és necessari no només respectar la posició i drets de les minories sinó també els drets dels representants que puguin exercir la seva funció en condició d'igualtat i seguint les normes reglamentàries». 

El TC entén que la decisió de no consultar el Consell de Garanties Estatutàries es va fer «fora de tota la previsió del reglament del Parlament i de la resta de l'ordenament aplicable». Per tant, no fer aquest tràmit entén que afecta «el nucli essencial de la funció parlamentària». La sentència recorda que la «funció primordial» de tota assemblea parlamentària és «respectar la ciutadania». 

El TC empara un altre recurs del PSC

El passat 10 de febrer, el Tribunal Constitucional també va resoldre un altre recurs d'empara presentat pel PSC i va declarar nul l'acord de la mesa del Parlament que va permetre la tramitació i l'aprovació de la Llei del Referèndum. La sentència de l'alt tribunal conclou que les votacions del ple del 6 de setembre del 2017 van vulnerar els drets dels diputats perquè no van admetre la sol·licitud de dictamen del Consell de Garanties estatutàries. 


Comentaris

envia el comentari