IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Constitucional decideix per unanimitat desestimar el recurs contra la investidura de Puigdemont

Els lletrats han determinat que Puigdemont haurà de ser present al Parlament per dur-la a terme

imatge de Carles Puigdemont al Parlament.
imatge de Carles Puigdemont al Parlament. | Cedida

El Tribunal Constitucional ha decidit, després de cinc hores de deliberació, desestimar el recurs que havia presentat el govern espanyol contra la investidura de Carles Puigdemont. Els lletrats no han suspès ni la investidura ni la candidatura de l'expresident català, però han posat com a condició que estigui present al Parlament. 

El recurs arribava a l'alt tribunal el passat divendres per part del Consell de Ministres, en un intent d'evitar que el ple previst per dimarts investís a Puigdemont de forma telemàtica. Aleshores, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va argumentar que l'expresident català no es troba al territori espanyol i està perseguit per la justícia, motius pels quals no podria ser investit.

Concretament, el document presentat defensava que l'actuació del govern central era «una actuació preventiva» basada en el fet que el candidat, Carles Puigdemont, no estarà present al ple,  un supòsit que la jurisprudència del Tribunal no coneix.

Els lletrats, en contra

Ja a mitja tarda, es feia públic que els lletrats del TC proposaven la no admissió del recurs del govern espanyol contra la candidatura de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat en coincidir amb les tesis defensades pel Consell d'Estat que el govern de Rajoy no va escoltar. Segons aquests: «l'alt tribunal s'ha de pronunciar respecte als preceptes impugnats, no sobre eventuals i hipotètiques interpretacions». 

Puigdemont haurà de ser present

Així doncs, el TC ha establit expressament que la investidura de Carles Puigdemont «no es podrà celebrar a través de mitjans telemàtics ni per substitució per un altre diputat». A més, ha assenyalat que qualsevol investidura presencial de Puigdemont s'hauria de fer amb una autorització judicial. El TC també estableix que els diputats electes sobre els quals pesa una ordre judicial «no podran delegar el vot en altres parlamentaris».


Comentaris

envia el comentari