Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tribunal Constitucional

El Constitucional estudiarà si el Parlament ha burlat la suspensió, avançant la votació

Volen comprovar si aquesta s'ha produït abans de la notificació, cosa que podria suposar un delicte de desobediència de la mesa

Tribunal Constitucional
El TC estudia si la mesa ha concorregut en un delicte de desobediència | CatalunyaDiari

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha suspès per unanimitat  aquest dimarts l'admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament de la moció de la CUP sobre l'autodeterminació. D'aquesta manera, el tribunal suspèn la vigència dels acords de la Mesa del 29 d'octubre i el 5 de novembre. El tribunal estudia ara si la votació duta a terme aquest matí ha sigut prèvia a la notificació i confirmar si tant Roger Torrent i com la resta de la mesa han desobeït aquesta suspensió. 

Els acords admesos per la Mesa suspesos pel TC són el que admet a tràmit una moció de la CUP en la qual s'afirma que el Parlament de Catalunya «expressa la seva voluntat d'exercir de forma concreta el dret a l'autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català», i el que rebutja les sol·licituds de reconsideració presentada pels grups parlamentaris del PSC, Cs i PP. 

Resposta al recurs del govern espanyol 

El TC ha admès a tràmit els dos incidents de recusació interposats pel govern espanyol i aprovats al Consell de Ministres de divendres passat. En els seus incidents d'execució, el govern espanyol considera que els acords són contraris a l'establert per sentències del TC el 2015 i el 2018. Com que el Consell de Ministres va invocar a l'article 161.2 de la Constitució, la suspensió és automàtica un cop admesos a tràmit els incidents d'execució.

Notificacions a la mesa del Parlament

A més de l'advertiment a Torrent i la Mesa, a qui se'ls notificarà personal la decisió del TC, el tribunal també dona un termini de tres dies al Parlament per remetre l'acta de la sessió de la Mesa del 29 d'octubre així com els informes i documents relatius a l'acord. També li reclama l'acta de la Mesa del 5 de novembre amb els informes, en cas que existeixin, així com la resolució sobre la sol·licitud de reconsideració formulada pels grups del Cs, PSC i PP. Un cop rebi aquesta documentació, el TC les traslladarà a la fiscalia i al Parlament perquè formulin les seves al·legacions.

També et pot interessar...