Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La seu del Tribunal Constitucional en un dia de sol

El Constitucional rebutja suspendre les condemnes dels presos catalans

L'Alt Tribunal no actuarà mentre es resolen els corresponents recursos contra la sentència del Suprem

La seu del Tribunal Constitucional en un dia de sol
El Constitucional rebutja per unanimitat suspendre les penes als presos catalans | cedida

El Tribunal Constitucional  (TC) ha rebutjat per unanimitat suspendre la condemna als líders independentistes, mentre els magistrats resolen els recursos que van presentar. 

El tribunal ha denegat la petició dels nou presos justificant que, segona la seva doctrina, només se suspenen les condemnes quan les penes de presó són inferiors a cinc anys, fet que no es dona en el seu cas, ja que estan complint condemnes d'entre 9 i 13 anys de presó.

Junqueras, Forcadell i Romeva, pendents

Per altra banda, els magistrats encara no s'han pronunciat ni han resolt les peticions d'Oriol Junqueras, líder d'ERC, Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, i Raül Romeva, exconseller. Un cop es resolguin les recusacions que van plantejar contra els magistrats, es procedirà a resoldre també les seves peticions.

  

L'abdicació de Felip VI, «necessària»

Per altra banda, la Comissió d'Investigació sobre l'Aplicació de l'Article 155  de la Constitució al Parlament ha aprovat aquest dimarts el dictamen final amb les conclusions després de les diverses sessions i compareixences des de la seva constitució el 6 de novembre del 2018.

La comissió ha aprovat les conclusions presentades pels tres grups independentistes (JxCat, ERC i CUP-CC) amb els seus vots. Així, la comissió ha inclòs al dictamen que considera «necessària» l'abdicació de Felip VI i ha proposat que el  Parlament  reprovi el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'expresident, Mariano Rajoy o el mateix monarca. Ara aquest dictamen s'haurà de debatre i aprovar al ple del Parlament.

JxCat, ERC i CUP-CC, que han votat en bloc les seves conclusions, han remarcat que malgrat els «matisos» en les diferents anàlisis de cada formació, han donat llum verda a tots els textos perquè tenen «l'obligació compartida de defensar-se en bloc davant les agressions del 155», com ha explicat el diputat d'ERC, Jordi Orobitg. Carles Riera (CUP-CC), ha posat en valor la «diversitat» de l'independentisme.

CatECP, per la seva banda, ha vist com s'aprovaven algunes de les seves consideracions, com la constatació que la ciutadania de Catalunya s'ha estat mobilitzant de manera pacífica els darrers anys o bé que els presos independentistes estan «injustament empresonats».

A més, en aquesta sessió hi ha participat el PPC, que només va assistir a la constitució de la comissió, encara que totes les seves conclusions han estat rebutjades per la resta de grups.