El Constitucional revisarà la suspensió de Junqueras i Romeva

Segons l'Alt Tribunal, el debat «concorre una especial transcendència constitucional»

Oriol Junqueras i Raül Romeva durant un míting electoral de Junts pel Sí
Oriol Junqueras i Raül Romeva durant un míting electoral de Junts pel Sí | CatalunyaDiari.cat

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit acceptar per unanimitat el recurs d'empara presentat per les defenses d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, actualment a la presó de Lledoners, contra l'auto mitjançant el qual Pablo Llarena va decidir suspendre's dels seus drets i funcions com a diputats al Parlament de Catalunya. En concret, els recursos es van presentar contra els informes dels dies 9 i 30 de juliol del 2018, mitjançant els quals el magistrat va suspendre'ls com a diputats. 

El TC no descarta que s'estigui produint una vulneració de drets

Segons l'Alt Tribunal, el debat planteja una «especial transcendència constitucional», perquè posa en evidència la possibilitat que s'estigui produint una vulneració d'un dret fonamental sobre el qual el Constitucional no ha emès mai una doctrina. En aquest sentit, el TC ha enviat una petició al Suprem perquè, en el termini de deu dies, presenti una certificació o una fotocòpia dels autos de suspensió, i també ha demanat als afectats que compareguin. 

A banda d'això, el ple del Tribunal Constitucional també ha informat que s'ha admès a tràmit el recurs d'empara presentat per Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig contra l'auto de processament del jutge Pablo Llarena, en el qual acusa els afectats de rebel·lió i malversació. Segons el tribunal, el recurs també podria plantejar la vulneració de drets fonamentals, i és per això que demanarà informació al Suprem. Finalment, sobre la situació de Jordi Cuixart, també a la presó actualment, el TC també ha acceptat el seu recurs contra la presó provisional dictada per Llarena.

Els desacords sobre la suspensió erosionen la relació entre ERC i JxCat

Sobre la suspensió de funcions d'alguns diputats, cal recordar que els desacords i les tensions entre Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC) sobre com aplicar-la s'han evidenciat aquests darrers dies al Parlament. De fet, el ple d'ahir es va haver de suspendre davant la impossibilitat d'arribar a un acord entre les dues formacions. Avui hem sabut que es reprendrà el pròxim dimarts, 9 d'octubre, a les 15.00 hores, quan es produirà el debat i la votació de les resolucions del debat de política general. 


Comentaris

envia el comentari