Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del Parlament, Roger Torrent.

Segueixen els retrets: Torrent (ERC) ataca Costa (JxCat)

El president del Parlament defensa que qualsevol pacte post-electoral independentista ha de tenir unes «noves bases»

El president del Parlament, Roger Torrent.
Torrent, en una imatge d'arxiu. | ACN

El president del Parlament, Roger Torrent, ha retret que el vicepresident primer, Josep Costa (JxCat), hagi prioritzat al llarg de la legislatura el «desgast i la competència» per sobre de la «lleialtat institucional i la cooperació necessària en un govern de coalició».

D'aquesta manera, en una entrevista a Ràdio 4,  Torrent  ha fet referència a «l'episodi grotesc» del micròfon obert que ha destapat una conversa de Costa amb el membre de la Mesa de C's, Joan García, per intentar evitar una fotografia de Torrent entregant al vicepresident del Govern,  Pere Aragonès, el donatiu de 2 MEUR per pal·liar els efectes del coronavirus. El president de la cambra creu que qualsevol acord postelectoral independentista ha de tenir unes «noves bases».

No és un fet aïllat, segons Torrent

Segons Torrent, l'episodi a la Mesa telemàtica d'aquesta setmana demostra un «fet simptomàtic», que durant tota la legislatura «alguns membres d'aquest òrgan han prioritzat els acords amb C's fora de la majoria independentista per fomentar més aviat la competència que la cooperació». Per tant, ha considerat que el que ha passat a l'ultima reunió de la Mesa no és un fet aïllat sinó que forma part de «moltes altres escenes» de les que no se'n tenia constància però que s'han vist en diverses votacions al llarg de la legislatura.

Preguntat per si Costa hauria de dimitir, Torrent  ha respost que «cadascú ha de fer les reflexions de caràcter personal que pertoquen en funció dels seus valors i de la seva moral i concepció de la política, del que ha de ser la lleialtat i la coordinació entre socis» i, en aquest sentit, ha deixat la decisió a la «consideració personal» del vicepresident primer. Tot i així ha fet una comparació amb la política espanyola. «S'imagina que Podem pactés amb Vox a esquenes de Sánchez i del PSOE?», ha preguntat.

Entendre's, però amb unes noves bases

El president del Parlament considera que la dinàmica d'aquesta legislatura no s'ha de tronar a repetir en el futur i, en aquest sentit, ha apostat perquè «qualsevol pacte postelectoral per afrontar una nova legislatura es faci amb unes bases noves, que prioritzin la cooperació i no pas la competència i el desgast». «Jo crec que els independentistes estem forçats a entendre'ns, però ens haurem d'entendre amb unes bases noves que fomentin conceptes molt diferents als d'aquesta legislatura», ha refermat.