Rajoy rebutja reformar la Constitució per «acontentar» independentistes

Sobre una possible reforma del finançament català també rebaixa expectatives
Imatge de Mariano Rajoy | Cedida

 

En la recepció al Congrés pel 39è aniversari de la Constitució, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha encarregat de rebaixar les esperances de tots aquells que tinguessin el desig quant a una possible reforma de la Constitució espanyola o del sistema de finançament autonòmic. En concret, el president ha tancat la porta a una reforma per «acontentar» independentistes.

 

Aquestes informacions suposen un refredament de les aspiracions dels «reformistes» de qualsevol d'aquestes dues opcions. Per una banda, quant a la reforma constitucional, només s'ha mostrat «disposat a parlar» i, sempre, sota uns terminis molt llargs, ja que s'ha negat a acceptar el que proposa el PSOE.

Necessari un consens «molt generalitzat»

Davant aquells que aposten per la seva reforma, Rajoy ha assenyalat que ja s'ha fet un parell de vegades en el passat i que aleshores «hi havia una idea clara del que calia fer». «Pot tornar a reformar-se en el futur quan hi hagi una idea clara del que cal fer», ha ressaltat, per rebutjar una possible modificació constitucional que tingui per objecte «acontentar a aquells que volien liquidar-la».

Així, ha subratllat que no acceptarà «de cap manera que es trenqui la sobirania nacional» perquè «el que és Espanya ho decideixen tots els espanyols» i «això convé deixar-ho clar». A més, ha advertit que és «molt important» que qualsevol reforma es faci amb un consens «molt generalitzat» com el del 1978.

«Una Constitució per majoria no es pot reformar. Això és un disbarat, ni aquí ni a cap altre lloc del món», ha manifestat, per reiterar que és «molt important» que els grups exposin públicament què volen modificar. «A partir d'aquí, estic plenament disposat a parlar, com sempre ho he estat», ha manifestat.

El finançament també pot esperar

En referència a l'esperança d'alguns que ja no suporten l'opció independentista i han decidit apostar per la reforma d'un sistema de finançament que consideressin més just pels interessos catalans, Rajoy ha explicat que no té cap intenció d'aprovar-ne un de nou sense el suport dels socialistes —un extrem llunyà en aquests moments—.

«No aprovaré el model de finançament autonòmic sense el PSOE, perquè no puc ni tampoc vull. La meva disposició és total, però amb 137 diputats no es pot aprovar cap model de finançament», ha sentenciat.

 

Demana posar l'èmfasi en les reformes d'Europa

Això sí, Rajoy ha demanat posar l'«èmfasi» en les reformes que s'estan produint a Europa perquè aquestes, ha continuat, «sí que són de debò una reforma» de la Carta Magna espanyola que s'està produint «contínuament».

«Ens hem integrat a Europa des del 1986 i aquí a Europa és on s'estan produint els canvis més importants que afecten a les nostres normes de convivència. Aquí s'està produint una reforma continuada de la Constitució», ha reconegut.

Després d'assegurar que hi ha «moltes decisions europees» que afecten al conjunt d'espanyols, s'ha mostrat «fermament partidari de continuar el procés d'integració europea». Així, ha recordat que s'han iniciat els treballs per una defensa comuna europea i hi ha un debat per aprofundir en l'unió econòmica i monetària, que abordi qüestions com el pressupost europeu o els eurobons.

El propi Rajoy ha insistit després --en una xerrada informal amb els periodistes-- que la reforma constitucional «de debò» ja s'està fent per la via europea i que vol parlar d'aquest assumpte amb els altres líders de l'oposició.

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris