Un coronel de l'exèrcit reclama al rei mà dura contra el separatisme

El militar demana al monarca «donar un cop sobre la taula» en contra de l'independentisme i, si cal, contra el Govern socialista

Los militares han sido suspendidos de empleo y sueldo durante el tiempo de la condena.
Un coronel de l'exèrcit reclama al rei mà dura contra el separatisme | Youtube.com

El coronel de l'Exèrcit de Terra a la reserva, Javier Blasco, ha escrit un article a través de l''Asociació de Militars Espanyols', en el qual ha demanat al cap de l'Estat, Felip VI, que doni un cop sobre la taula com a màxim dirigent de les forces armades.

El militar espanyol denuncia la degradació que ha suposat el procés independentista català i afirma que cada cop hi ha més veus dins de l'exèrcit que defensen «la necessitat d'una intervenció militar en aquelles terres».

D'altra banda, Blasco apunta també la seva preocupació pels darrers canvis polítics que ha viscut el govern de l'Estat; «uns moviments polítics molt poc tranquil·litzadors des que Pedro Sánchez va assolir la presidència del Govern amb el suport de partits de tall populista, nacionalista, independentista, separatista i filoterrorista».

Advertència al govern de l'Estat

En aquest sentit, el coronel apunta la possibilitat que fos el mateix govern espanyol el que, «per les seves accions o omissions, posés en perill la unitat i integritat de la pàtria», i en cas que fos així, reclama al monarca que com a cap de l'exèrcit adverteixi de «les conseqüències de les derives, iniciatives o transgressions que poguessin anar en contra de la Constitució, el seu esperit, mandat i contingut».

Javier Blasco fa aquestes reclamacions en un relat constant d'enaltiment del patriotisme espanyol i de les forces armades, en el qual subratlla molt especialment l'obligació de l'exèrcit de «defensar la unitat i integritat de la pàtria, fins a l'última gota de la seva sang».

Tres articles de la Constitució per a justificar la intervenció reial

L'excomandament militar fa una crida a Felip VI davant l'augment del 'soroll de sabres' de l'exèrcit per la preocupació davant la situació política actual, especialment per l'estovament respecte a la qüestió catalana. És per això que recorda al monarca els tres articles de la Constitució espanyola que li donarien al monarca el dret i el deure de donar un cop sobre la taula i alertar el govern de l'Estat perquè corregís el seu rumb.

Com a cap de l'exèrcit, i en conseqüència, militar, el rei està cridat a seguir l'article 8.1 pel qual «les Forces Armades tenen com a missió garantir la sobirania i la independència d'Espanya, defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional»; un article en el qual Blasco remarca el fet de defensar també la integritat territorial davant les amenaces interiors.

D'altra banda, el coronel recorda l'article 62 pel qual s'estableix el rei com a «comandament suprem de les Forces Armades»; un càrrec que lluny de ser simbòlic, ha de ser efectiu en casos de necessitat.

El tercer article seria el 97, en el qual es responsabilitza el govern de l'Estat de la tasca de dirigir «l'administració militar i la defensa de l'Estat». I és en aquest article on el militar veuria la inacció i la deixadesa del govern espanyol, que ell mateix estaria incomplint l'ordre constitucional.

D'acord amb aquests tres preceptes doncs, Blasco veu totalment justificada i necessària l'acció de Felip VI vers la incompetència creixent del govern de l'Estat, com a mínim en forma d'avis i de crida a la responsabilitat.

Un coronel de l'exèrcit reclama al rei mà dura contra el separatisme
Un coronel de l'exèrcit reclama al rei mà dura contra el separatisme | CatalunyaDiari.cat

Comentaris

envia el comentari