Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Crida i el PDeCAT acorden que Forn sigui el seu candidat a Barcelona

L’exconseller té previst confirmar la segona setmana de gener la seva decisió mentre les negociacions se centren en qui serà número dos de la llista

Imatge d'arxiu de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn
La Crida i el PDECat acorden com a candidat a l'alcaldia de Barcelona a Forn | CatalunyaDiari.cat

Joaquim Forn és el candidat de consens de l’espai neoconvergent a Barcelona. L’exconseller encapçalarà amb tota probabilitat la llista que la Crida Nacional per la República i el PDECat presentaran a la capital catalana en les eleccions municipals del maig.

PDECat i la Crida destaquen que la figura de l’exprimer tinent d’alcalde de Barcelona és l’únic amb prou capacitat per refer les malmeses relacions entre ambdues entitats i, alhora, disputar l’alcaldia de Barcelona.

Forn, a l’espera del judici per l'1-O

Forn, reclòs a Lledoners i que aquest gener afrontarà el judici al Tribunal Suprem amb la resta de presos independentistes,  ja havia accedit a formar part de la candidatura de les municipals. Ara, que falten menys de cinc mesos per als comicis, està disposat a liderar-la.

L’exconseller ha demanat marge fins a la segona setmana de gener per confirmar la decisió. Forn vol acabar de concretar la formulació de la candidatura i dels detalls de la llista, així com resoldre interrogants de la seva situació processal. Sembla que s’espera que «encaixi tot», inclosos els noms que l’acompanyaran a la candidatura.

La portaveu del Govern, Neus Munté, després del Consell Executiu
La portaveu del Govern, Neus Munté, després del Consell Executiu | CatalunyaDiari.cat
 

Neus Munté, descartada com a cap de llista

Mesos enrere ja havia sonat el nom de Forn, per molt que Neus Munté ja s’hagués imposat en les primàries del partit i Ferran Mascarell hagi fet un pas endavant carregat d’incògnites. Munté no ha posat obstacles a integrar la llista, encara que finalment no sigui ni candidata ni número dos. I Mascarell és, ara mateix, una figura que no participa directament del disseny de la candidatura.

L’ascendent polític guanyat per Forn en l’any llarg d’empresonament, i la seva experiència com a tinent d’alcalde amb Xavier Trias, avalen la seva candidatura a l’alcaldia. De Forn també es valora que pugui fer de frontissa entre el nou projecte liderat per Puigdemont, el grup parlamentari de JxCat -fidel a l'expresident-, i el PDECat.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

El número dos de la llista, clau per la candidatura

Evidentment, el principal hàndicap de la candidatura és la privació de llibertat de Forn. Tanmateix, el paper del cap de cartell, tot i ser referent del projecte, haurà de ser simbòlic per força: no participarà en la campanya i difícilment podria assumir l'alcaldia si obtingués els vots necessaris. La figura de número dos, doncs, serà clau per fer que la candidatura de l'espai neoconvergent afronti les municipals amb totes les garanties.

Si es pretén mantenir la llista cremallera amb la figura escollida -preferiblement d’una dona-, aquesta  haurà de comptar amb l’aval de Forn i també de Puigdemont, que s’havia implicat en la recerca d’un candidat. Mesos enrere,  l'expresident va sondejar el periodista Antoni Bassas i també el metge Bonaventura Clotet per ser caps de cartell.

Elsa Artadi, en una imatge d'arxiu
Elsa Artadi es pot convertir en número dos per la candidatura de Barcelona | CatalunyaDiari.cat
 

Elsa Artadi sona amb força com a número dos de la llista

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha format part de les travesses per convertir-se en número dos de la llista.   Fonts coneixedores de les negociacions subratllen que Artadi encara no ha concretat una resposta definitiva i que, de moment, s'ha resistit a assumir aquesta funció. La consellera ha analitzat amb el mateix Forn i Jordi Sànchez la confecció de la candidatura de Barcelona.

El pas de ser número dos a Barcelona comportaria riscos per a Artadi. Uns mals resultats a les municipals podrien truncar el recorregut polític de la consellera, que és vista com una futura candidata a la presidència de la Generalitat per les sigles de la Crida.  Quim Torra no té intenció de repetir, i la situació de Puigdemont i Jordi Sànchez impedeixen una investidura, malgrat les periòdiques proclames de diputats de JxCat per restituir l'expresident.