Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.

La crisi del coronavirus impulsa PP i Vox a les enquestes

Tant el PSOE com Unides Podem registrarien una lleugera baixada

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.
Pedro Sánchez veu de prop la pujada del PP i de Vox. | Europa Press

No es tracta d'una catàstrofe, però el cert és que el PSOE i Unides Podem comencen a olorar la factura de la gestió de la crisi del coronavirus. Una enquesta electoral que publica aquest dilluns 'eldiario.es' reflecteix una lleugera baixada en escols dels socialistes i de la formació liderada per Pablo Iglesias que, sumada a un lleuger augment per part del PP i de Vox  dona un empat tècnic entre els dos blocs. La crisi, doncs, deixa Casado més a prop de la Moncloa, segons aquest estudi demoscòpic.

Punxen PSOE i Unides Podem; PP i Vox van a l'alça

L'enquesta dona 116 diputats al PSOE —quatre menys que ara— i 34 a Podem i les seves confluències —ara en sumen un més, 35. A l'altre plat de la balança hi hauria una pujada de sis escons del PP, que s'enfilaria fins els 95; i un nou repunt de Vox, que es consolidaria com a tercera força al Congrés dels Diputats amb 54 escons, dos més dels que té ara. Només cal sumar: PSOE i Podem tindrien conjuntament 150 diputats; el PP i Vox, 149. Un empat tècnic que deixaria la dreta més a prop de la Moncloa que mai en els darrers anys.

Ciutadans seguiria en una posició residual, i de fet caient lleugerament: passaria dels 10 escons actuals a tenir-ne 9, tot i que seria clau en un suposat suport a un govern de dretes del  PP i Vox. Més País, per la seva banda, es quedaria amb un sol diputat.

Tot igual per als partits nacionalistes, independentistes i regionalistes

La minoria del Congrés dels Diputats quedaria pràcticament igual. ERC  mantindria els 13 diputats, JxCat els 8, i la CUP es quedaria amb un de sol, perdent-ne, doncs, un. També es mantindrien els dos partits bascos: el PNB (6) i Bildu (5). Es quedarien amb la mateixa representació la resta de formacions: Coalició Canària (2), Navarra Suma (2), Compromís (1), el BNG (1), el Partit Regionalista de Cantàbria (1) i Terol Existeix (1).