Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

Crisi a ERC: Allau de baixes en una comarca de Catalunya contra la direcció del partit

L'alcalde de Llívia, Elies Nova, ha estat el darrer en estripar el carnet després de mesos de malestar

Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.
Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament. | ACN

A menys de dos mesos de les eleccions, ERC viu una crisi interna important a la zona del Pirineu i, més concretament, a la comarca de la Cerdanya. La zona ha estat històricament problemàtica per als republicans: una de les darreres escissions del partit, Reagrupament, va sorgir precisament d'aquesta comarca, amb qui va ser alcalde de Puigcerdà entre 1995 i 2003, Joan Carretero, com a principal cap visible. Ara ha nascut 'Dissidència ERCCerdanya', un corrent crític que s'està escindint del partit des de fa uns mesos i que, aquest dimarts, va veure com un dels seus principals membres estripava el carnet dels republicans.

Es tracta de l'alcalde de Llívia, Elies Nova, que aquest dimarts va fer arribar al partit la seva baixa, segons ha explicat 'Crónica Global' a primera hora del matí d'aquest dimecres, 23 de desembre. Nova assegura que no se sent còmode amb el full de ruta del partit i que la sensació general dels càrrecs locals a la Cerdanya és de poc suport per part de la direcció nacional de la formació. Tot plegat, però, ve des de fa mesos, en un distanciament entre ERCCerdanya i la cúpula de la formació que ha anat 'in crescendo'.

L'origen, les eleccions municipals i la constitució del Consell Comarcal

El malestar a ERC de la Cerdanya té el seu origen en el fracàs del partit a les eleccions municipals de 2019 a Puigcerdà. Es venia d'un consistori amb 11 regidors convergents, 1 d'ERC i 1 de Reagrupament, i malgrat les bones expectatives electorals i un creixement, els republicans van quedar lluny de tocar poder. Albert Piñeira (PDeCAT) va renovar amb comoditat l'alcaldia amb una majoria absolutíssima de 9 regidors, per 3 d'ERC i 1 del PP. Diversos càrrecs del partit van criticar l'estratègia d'ERC a Puigcerdà, que creuen que no va saber donar visibilitat al seu projecte d'alternativa per a la capital ceretana.

Setmanes després, els republicans estaven en disposició d'assolir la presidència del Consell Comarcal de la Cerdanya. Malgrat que JxCat va obtenir 9 consellers, ERC va arribar a un acord per unir els seus 7 consellers als 3 d'Endavant Cerdanya i assolir la presidència del consell. Finalment, però, tres consellers republicans van trencar amb el seu grup impedint l'acord. Finalment, ERC i JxCat van acabar partint-se la presidència de l'ens dos anys i dos anys, però contra la voluntat d'ERCCerdanya i forçats per la maniobra dels tres consellers díscols.

El partit a la comarca creu que la direcció nacional no va fer prou per fer prevaldre el pacte al qual s'havia arribat amb Endavant Cerdanya i subratllen, al capdavall, el poc suport que han rebut en general des de la cúpula del partit.

La pandèmia i el corrent crític

La relació entre el partit i la secció ceretana s'ha anat refredant al llarg dels mesos i, encara més, amb l'arribada de la pandèmia. L'alcalde de Llívia, Elies Nova, carregava fa uns dies a través de Twitter contra el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, a qui retreia manca de comunicació durant tota l'epidèmia. En paral·lel, la creació de 'Dissidència ERCCerdanya' ha anat mermant la cohesió interna de la formació en aquesta zona. ERC ha anat, des de l'estiu, acumulant baixes de diversos càrrecs. Els darrers, l'alcalde de Llívia i la regidora de Bellver de Cerdanya Ramona Bragulat, podrien acabar d'esmicolar la formació a la comarca.