Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez

Cristina Gallach, la periodista catalana que sona com a nova ministra de Sánchez

Actualment, és alta comissionada de l'executiu espanyol per a l'Agenda 2030

Cristina Gallach, en una conferència a Sitges, l'1 de juny de 2019.
Cristina Gallach, alta comissionada per a l'Agenda 2030, és a les travesses per ser nova ministra del govern espanyol. | Europa Press

En les pròximes hores, probablement aquest dimecres, es coneixeran els noms que formaran part del nou govern espanyol liderat per Pedro Sánchez, un cop investit pel Congrés dels Diputats el migdia d'aquest dimarts. El líder socialista mantindrà, sembla, el gruix més significatiu del seu actual Consell de Ministres, però es reserva la possibilitat de noves incorporacions.

Es parla fins i tot de sorpreses: en el seu primer nomenament, cal recordar-ho, Sánchez va triar com a ministre de Cultura l'escriptor i presentador televisiu Màxim Huerta —tot i que va durar ben pocs dies al càrrec— i l'astronauta Pedro Duque com a ministre de Ciència, Innovació i Universitats. Per ara no s'han deixat entreveure noms excessivament mediàtics, però sí que sonen diversos 'ministrables' entre les travesses.

La periodista catalana Cristina Gallach, possible responsable d'Exteriors

En aquestes quinieles, doncs, hi apareix entre altres un nom català. Es tracta de Cristina Gallach i Figueres, periodista catalana de 59 anys, nascuda a la localitat de Sant Quirze de Besora, a Osona. Gallach és un dels noms que més sonen per reemplaçar al Ministeri d'Exteriors el seu anterior titular, el també català Josep Borrell. La periodista duu a l'esquena una dilatada trajectòria en diversos mitjans de comunicació.

Des de 1996, Gallach havia treballat braç a braç amb l'exministre socialista Javier Solana, tant a l'OTAN com al Consell de la Unió Europea. Entre desembre de 2014 i agost de 2017 va ser la secretària general de Nacions Unides per a la Comunicació i la Informació Pública. El mes de juliol de 2018, el primer govern Sánchez la va nomenar  Alta Comissionada per a l'Agenda 2030, un nou càrrec que encara ocupa el dia d'avui.

Altres noms a les travesses, com el de Manuel Cruz

Poques hores abans de conèixer la composició del nou govern, és temps de travesses, on sonen diversos noms. A més del de Gallach, també es parla d'un altre català: Manuel Cruz, el breu president del Senat entre maig i novembre d'enguany. Seria, amb Gallach, la 'quota PSC' del nou govern, tot i que està per veure la possible incorporació de nous noms. Per cert: ja fora dels socialistes catalans les quinieles recullen, fins i tot, l'ex seleccionador espanyol de bàsquet i alcaldable socialista a Madrid el maig passat, Pepu Hernández.

També et pot interessar...