Cristóbal Montoro prepara un expedient sancionador contra Carles Puigdemont per incomplir la Llei d'Incompatibilitats

El líder de Junts per Catalunya podria quedar inhabilitat per ocupar càrrecs públics durant un màxim de quatre anys

Cristóbal Montoro vol obrir un expedient sancionador a Carles Puigdemont
Cristóbal Montoro vol obrir un expedient sancionador a Carles Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

Els problemes legals de Carles Puigdemont continuen multiplicant-se. Després que ahir el Tribunal Constitucional hagi suspès la reforma de la Llei de Presidència,impedint-li ser investit a distància i forçant-lo a nomenar un candidat alternatiu demà mateix,ara sembla que podria tenir problemes amb Hisenda.

Segons informa 'El Confidencial',el ministeri encapçalat per Cristóbal Montoro estaria a la resta final dels tràmits per obrir a l'excap del Govern un expedient sancionador, per presumpte incompliment de la Llei d'Incompatibilitat dels Alts Càrrecs de la Generalitat, que obliga tots els dirigents d'institucions públiques catalanes a presentar declaracions d'activitat, patrimoni i interessos tres mesos després d'abandonar el càrrec. 

S'enfronta a la inhabilitació per ocupar càrrecs

Segons explica el mitjà citat, el cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat) hauria ocultat de forma reiterada les dades, cometent una infracció greu. En concret, l'expresident podria ser sancionat, un cop l'expedient es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOG) amb «la destitució immediata de l'alt càrrec infractor», i amb la sanció accessòria que no pugui ocupar «cap lloc d'alt càrrec durant un període de fins a quatre anys». 

Hisenda tindria a les seves mans un document que demostraria que Carles Puigdemont va rebre la notificació el mes de febrer, mentre era a Bèlgica, que disposava de quinze dies addicionals per enviar la informació. Tot i això, l'excandidat a la presidència de la Generalitat va fer orelles sordes, i és per això que Montoro ha reaccionat. Dimecres, el ministeri va comunicar al Departament de Governació del Govern que té cinc dies per enviar la informació necessària per obrir l'expedient. 

Carles Puigdemont podria quedar inhabilitat per ocupar càrrecs públics durant quatre anys
Carles Puigdemont podria quedar inhabilitat per ocupar càrrecs públics durant quatre anys | CatalunyaDiari.cat

 

Després d'aquest tràmit, tan sols faria falta que el Consell de Ministres oficialitzés la incoació de la causa contra Puigdemont. Si bé, segons la normativa, seria responsabilitat del Govern, la intervenció amb l'article 155 ha traslladat aquesta responsabilitat a la taula de l'executiu de Mariano Rajoy. Amb tot, els tràmits podrien durar al voltant de dues setmanes i, si no corregeix les irregularitats, l'expresident seria inhabilitat fins a quatre anys per ocupar qualsevol càrrec de responsabilitat. 

També cal mencionar, que l'expresident s'arrisca a una suspensió imminent també a la via penal, ja que la Llei d'Enjudiciament Criminal contempla la inhabilitació per exercir càrrecs públics per als processats per delictes de rebel·lió. En aquest cas, si Alemanys decideix extradir l'expresident, la decisió correspondria al Tribunal Suprem. 

Una normativa per evitar l'enriquiment il·lícit

Val a dir que els altres més de 200 càrrecs de la Generalitat que el govern espanyol ha destituït gràcies a l'aplicació de l'article 155 van complir escrupolosament amb la llei en els mesos posteriors a la pèrdua dels seus respectius llocs. La norma intenta evitar l'enriquiment il·lícit durant el mandat, i és per això que obliga a declarar les activitats, els patrimonis i interessos, i una declaració complementària de parelles o familiars de segon grau de consanguinitat o afinitat. 

Aquest possible expedient sancionador contra Carles Puigdemont no seria el seu primer problema amb Hisenda, i és que el mes de novembre passat el ministeri li va reclamar que aclareixi si pensava cobrar el sou d'expresident de la Generalitat. El líder de JxCat va renunciar a sobrar-lo, com a forma de rebuig a l'article 155 i representant del «Govern legítim». 

Sobre el seu patrimoni, cal dir que està valorat en 294.000 euros, segons va comunicar ell mateix a l'òrgan de transparència de la Generalitat el passat mes de juliol. En concret, l'expresident disposa d'un immoble de 291 metres quadrats a Sant Julià de Ramis, del qual és propietari al 50%, i uns 14.000 euros que en aquell moment al seu compte corrent. A més, també va declarar tenir deutes per un import de 126.286 euros, i un Renault Megane Scenic.


Comentaris

envia el comentari