Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els partits catalans, crítics amb el paper de Podemos i els Comuns al govern espanyol

La CUP, la més contundent, acusa Podemos de «ser corresponsables d'enviar treballadors a l'escorxador»

Imatge del Parlament de Catalunya
La majoria de forces polítiques de l'arc parlamentari català es mostren crítiques amb el paper de Podemos i els Comuns | Cedida

La  política catalana va estretament lligada amb l'espanyola. L'anunci del president Torra, a finals del mes de gener, de convocar eleccions un cop s'haguessin aprovat els pressupostos del govern català va aixecar un seguit de rumors sobre la composició del  següent executiu  sorgit de les urnes. Entre altres, el més destacat, era el de la  reedició  d'un  tripartit, amb socialistes, republicans i els Comuns, el soci preferent de Podemos, part del govern de coalició espanyol

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Ara bé, la crisi del coronavirus ha aixecat una onada de  crítiques contra la  coalició que governa a Espanya, el pacte del PSOE i Podemos. El paper d'aquests, de Podemos i els alts càrrecs dels Comuns que estan a Madrid, està en el  punt de mira  de la majoria de formacions polítiques amb representació al Parlament.

La més contundent? Les anticapitalistes de la CUP. La tarragonina Laia Estrada, membre del secretariat  de la formació d'esquerres, va piular, el passat diumenge, 12 d'abril, el següent: «fa dos mesos justificàveu els aplaudiments al Rei perquè així podíeu apujar el salari mínim. Ara  envieu  a la classe  treballadora a l'escorxador passant de les recomanacions dels professionals sanitaris». Estrada feia referència a la decisió de tornar a engegar sectors econòmics, com la construcció i la indústria, amb les actuals xifres de contagi i defuncions per coronavirus

«No compartim les mesures del govern de Madrid»

El secretari d'organització del PDeCAT, un dels dos socis de govern català, Ferran Bel, explica, a preguntes del CatalunyaDiari, que «queda palès que els Comuns tenen un doble discurs, una doble moral, com es pot veure en discursos de destacats líders de la formació al Congrés, al govern, o algunes alcaldesses destacades. Aquesta doble moral està impregnant Podemos». La vallenca Raquel Sans, vicesecretària general de Dones d'ERC, manifesta que «estem centrats a donar resposta a les necessitats que planteja aquesta crisi, que són moltes. Calen respostes valentes i, sobretot, que no deixin ningú al marge».

Ara bé, des de les files republicanes també s'aporta una visió crítica de l'actuació del govern espanyol: «no compartim les mesures del govern de  Madrid que ha optat per la militarització i la  recentralització per resoldre una  crisi humanitària». 

A l'altra banda, a la banda de la dreta espanyolista, Ciutadans, la primera força del Parlament, creu, a través d'un dels seus membres més veterans, el diputat Matías Alonso, que «l'intercanvi de  favors d'En Comú Podem i els independentistes, per donar suport als pressupostos del govern català a canvi de tirar endavant els números de l'Ajuntament de Barcelona ,  perjudica greument l'interès general». Alonso recorda que «des de Ciutadans hem allargat la mà tant a l'executiu català, com l'espanyol, per fer front a aquesta crisi».

El president del PP català, Alejandro Fernández, posa l'accent en el mateix aspecte que els taronges: «estan incòmodes. La seva estratègia de donar suport als  pressupostos aquí, i governar a Madrid, se'ls hi ha complicat enormement».