Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ada Colau, durant la visita a les germanes clarisses al monestir de Pedralbes, el 15 de març del 2019

Ada Colau fa marxa enrere respecte els concerts als balcons de Barcelona

Aquest dissabte, l'alcaldessa ha confirmat que els concerts als balcons quedaven cancel·lats pel «malestar» generat

Ada Colau, durant la visita a les germanes clarisses al monestir de Pedralbes, el 15 de març del 2019
L'alcaldessa havia assegurat aquest matí que no suposaria cap cost per l'Ajuntament | Catalunya Diari

ACTUALITZACIÓ 2/5/2020 14.10 HORES 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha decidit cancel·lar  els concerts als balcons de 'Barcelona, ens en sortirem', després de l'allau de crítiques i cancel·lacions d'alguns dels artistes que hi havien de  participar. En un missatge a les xarxes socials, l'alcaldessa ha dit que han pres aquesta «difícil decisió» després del «malestar  generat», però ha defensat que el concert «naixia d'una voluntat compartida de fer un acte públic d'agraïment i esperança».

«Vull que el teixit cultural de Barcelona sàpiga que a l'actual govern municipal som molt conscients de les dificultats per les quals està passant el sector», ha dit. L'alcaldessa, però, també ha advertit que «una cosa són els dubtes i crítiques» i l'altra «la política de linxament».

Diversos artistes s'havien desmarcat de la iniciativa

Sopa de Cabra, Txarango i Els Catarres han anunciat que renuncien a participar 'Barcelona ens en sortirem', en què una vintena llarga d'artistes tocaran des de balcons i terrats el 9 de maig per l'alt cost de la iniciativa, de 200.000 euros aportats per l'Ajuntament. En un fil a Twitter, Sopa de Cabra considera que el cost  és «desproporcionat en el context d'aquesta  crisi que està afectant de forma dramàtica a gran part de la societat». «Aquest és un moment per fer un nou món possible, i les formes  són tan importants com el fons», afegeix. 

Seguint a Sopa de Cabra, molts altres artistes han decidit donar-se de baixa d’aquesta iniciativa. Per això, el consistori d'Ada Colau ha assegurat aquest dissabte que el concert  «no tindrà cap cost per a l'Ajuntament». Finalment, l'Ajuntament ha dit que seran les productores El Terrat i Mediapro les que «assumiran el projecte sense que tingui cap cost per a l'Ajuntament».

Resposta de l’Ajuntament de Barcelona

En un comunicat, l'Ajuntament ha dit que el projecte «està pensat com un esdeveniment singular d'homenatge i record des de la ciutat a la gent que ens ha deixat aquests dies a causa de la covid-19» i també per «insuflar ànims a la gent que està resistint el confinament en un moment delicat». Segons ha afirmat el consistori, en la presentació de la iniciativa dijous es va informar, «amb els criteris de transparència habituals, del cost mínim que suposa organitzar tècnicament i logísticament un esdeveniment artístic  i audiovisual d'aquestes característiques».

L'Ajuntament ha indicat que 'Barcelona, ens en sortirem' és una producció audiovisual «tècnicament complexa, amb múltiples escenaris i molts artistes» i que la voluntat de l'organització és «produir un programa de televisió impecable tècnicament, amb un so i una imatge a l'alçada dels artistes  que en formen part». Per aquest motiu, explica el consistori, els costos  anaven «bàsicament a la producció tècnica, sense els marges que les productores cobrarien en esdeveniments similars. Amb tot, i arran de les crítiques, l'Ajuntament ha informat que El Terrat i Mediapro assumiran el cost del projecte.

Crítiques dels grups

Sopa de Cabra, Txarango i Els Catarres van anunciar divendres que renunciaven a participar a 'Barcelona ens en sortirem'. En un fil a Twitter, Sopa de Cabra considerava que «el cost és desproporcionat en el context d'aquesta crisi  que està afectant de forma dramàtica  a gran part de la societat». «Aquest és un moment per fer un nou món possible, i les formes són tan importants com el fons», afegia el grup.

«La majoria dels professionals  d'aquest sector, igual que molts altres, ens trobem en una situació d'un daltabaix sense horitzó, que ens ha abocat a la ruïna», afirmava el grup liderat per  Gerard Quintana, que va defensar que era el moment «d'un acte humil de dol  i d'esperança per homenatjar  els que han marxat sense un adéu i als que han vist marxar els seus sense poder-los acompanyar».

El líder d'Els Pets, Lluís Gavaldà, va explicar també que va declinar participar-hi perquè en la proposta se li va deixar clar que no escatimarien en pressupost mentre renunciaven  a pagar als artistes. D'altra banda, Els Catarres van informar que desconeixien el cost del concert i que se n'havien assabentat pels mitjans, tot i afirmar que no dubtaven que la iniciativa s'impulsava «des de la millor de les intencions». El grup va detallar que se'ls va plantejar que el concert  seria una «iniciativa consensuada» i amb un «pressupost mínim sumat a la bona voluntat dels músics  per participar-hi».

«Al final, creiem que no és ni un festival  consensuat ni amb un pressupost mínim», van lamentar en un comunicat fet públic també a través de Twitter. Txarango  assenyalava, per la seva banda, que els 200.000 euros «es podrien destinar a acompanyar iniciatives més regeneratives i sostenibles per un sector com el nostre on creadors i músics  estan en situació de ruïna» i aclarien que el cost de la seva actuació era de 1.500 euros.

L'artista Clara Peya va assegurar a Twitter que no entenia el cost total del projecte  en relació amb el que es proposava que cobressin els artistes  i que per això hi havia renunciat. «Cal que actes com aquests es facin respectant la voluntat solidària, el context actual i la precarietat en la qual ja vivim des de sempre el sector de la cultura», afirmava.

Per la seva banda, Suu, que en el moment de la renúncia  ja havia gravat la seva participació en el concert, va afirmar a Twitter que en tot moment havia entès que «la participació de les treballadores, no només músics, era totalment altruista».

«Desconeixíem l'aportació econòmica de l'Ajuntament», va afirmar, afegint que malgrat que és «evident que les institucions públiques han d'invertir en cultura», el repartiment no els semblava just. En el concert, hi ha previstes actuacions de Joan Manuel Serrat, Stay Homas, Sílvia Pérez Cruz, Manolo García, Marina Rossell, Maria del Mar Bonet, Antonio Orozco, Amaya, Roba Estesa, Sidonie, El Niño de la Hipoteca, Dorian, Joan Dausà, i Koers, amb dues més de Coque Malla i Leiva, enregistrades des de terrats de Madrid.