Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra

C's demana al Govern que retiri a Òmnium la distinció d'entitat cultural

La formació taronja al·lega que l'organització es dedica a l'«agitació política»

El diputat de C's al Parlament Nacho Martín Blanco ha exposat que Òmnium es dedica a agitar la política
El diputat de C's al Parlament Nacho Martín Blanco ha exposat que Òmnium es dedica a agitar la política | youtube

 

Ciutadans ha demanat, mitjançant una proposta de resolució, que el Govern retiri la condició d'entitat cultural a Òmnium. El diputat al Parlament Nacho Martín Blanco ha exposat que és una entitat que es dedica a «l'agitació política», com l'ANC, i que el fet que els seus líders estiguin sent jutjats al Suprem «per delictes gravíssims» n'és una prova. En una atenció als mitjans, Martín Blanco ha criticat que Òmnium, «prevalent-se de la condició d'entitat cultural, entra als col·legis i té una presència a la vida associativa» a Catalunya, quan «el seu posicionament és clarament excloent per a una part de la societat catalana».

La proposta, presentada per la diputada Sònia Sierra al Parlament, arriba després que 'El Confidencial' hagi publicat que Òmnium Cultural va prestar 145.000 euros sense interessos a Òmnium Civil Right Europe el 2018, a Bèlgica. Martín Blanco ha assegurat que això «coincideix amb la fugida de Carles Puigdemont» i ha criticat la «connivència» de les institucions amb les entitats «separatistes».

  

D'altra banda, preguntat per una possible amnistia per als polítics empresonats, Martín Blanco ha afirmat que la formació taronja no n'és partidària «ni de bon tros» i creu que seria «forassenyat». Assenyalen que tant l'indult com  l'amnistia implicaria que els presos «evitin les responsabilitats que van cometre l'octubre del 2017» i rebutgen que es puguin «escapar de l'acció de la justícia». «Han de retre comptes davant la justícia i la manera de fer-ho és acceptar les sentències», ha dit el diputat, que ha recordat que encara cal veure la sentència.

El diputat també ha assegurat que  la independència del sistema judicial espanyol està «contrastada» i que no es podrà demostrar si ho és o no a través d'una sola sentència.

C's pregunta a Sánchez sobre les declaracions d'Otegi 

En clau espanyola, Ciutadans ha presentat al Congrés una bateria de preguntes per demanar al govern de Pedro Sánchez si pensa portar davant la fiscalia les declaracions d'Otegi per enaltiment del terrorisme. «Segurament la nostra actuació no tindrà resposta de Sánchez, però no deixarem de perseguir els actes de banalització del mal», ha apuntat el diputat al Parlament.

D'altra banda, Martín Blanco ha dit que la seva formació  no contempla que el candidat del PSOE a la presidència «renunciï al seu ego» i faci un pas al costat. Així, demanen que es faci política al Congrés i que els socialistes, que van guanyar les eleccions, aconsegueixin els socis que necessiten per a governar. 

No veuen positives unes noves eleccions 

A més, ha carregat contra Sánchez per «donar lliçons de compromís constitucionalista», ja que ell també es va negar en el seu moment a investir Mariano Rajoy. Finalment, ha desitjat que Felip VI traslladi al candidat del PSOE l'exigència de «responsabilitat». «No seria bo que hi hagués unes eleccions», ha opinat Martín Blanco, que ha subratllat que, de totes maneres, Ciutadans està preparat per uns nous comicis, en cas que hi hagués una repetició electoral.

També et pot interessar...