Manifestació de Societat Civil Catalana a Barcelona

C's, PSC i PP defensen un «govern constitucionalista» per Catalunya

Els líders de Cs, PSC i PPC commemoren amb SCC el tercer aniversari de la manifestació del 8-O

C's, PSC i PPC creuen que la constitució d'un govern no independentista és possible després de les eleccions i criden a una gran participació a les urnes per aconseguir-ho. Així ho han exposat, amb matisos, els líders dels partits en un acte de Societat Civil Catalana de commemoració del tercer aniversari de la manifestació contra la independència el 8-O. Carlos Carrizosa ho ha considerat «necessari». Per la seva banda, Miquel Iceta, que defuig de la política de blocs, entén aquesta fórmula com un executiu que no tingui com a fita la secessió ni un referèndum, més enllà que hi pugui formar part algú amb sentiment independentista. Alejandro Fernández ha dit que a curt termini «és difícil» i ha retret al PSC que no tinguin aquesta opció com a prioritària.

Ja entrats en la precampanya cap a les eleccions que es preveuen el 14 de febrer, el primer secretari dels socialistes catalans ha defensat que una «alternativa és possible» i ha instat a treballar per la reactivació econòmica, per la gestió de la pandèmia o pels serveis públics i drets socials. Creu que aquests són temes que poden aixecar el consens d'independentistes i ha emplaçat a treballar aquests assumptes. Iceta també ha reclamat trencar amb el «frontisme»: «No ens ha dut enlloc una societat dividida», ha asseverat. Amb tot, ha insistit en la mobilització dels partits constitucionalistes a les eleccions: «Si hi ha hagut anys de governs amb composicions independentistes és perquè han guanyat les eleccions», ha recordat, tot emplaçant a omplir les urnes si es vol evitar continuar amb el «desastre» de governs independentistes i deixar de banda la «resignació».

Crida de Carrizosa perquè «l'independentisme no mobilitzi tant com va mobilitzar»

Carrizosa ha fet un crit a la mobilització dels partits unionistes i a l'esperança perquè «l'independentisme no mobilitzi tant com va mobilitzar» en els últims comicis. A més, ha valorat que la situació actual a Catalunya dona aquesta «oportunitat» i ha alertat que el «perill» perquè es pugui declarar la independència continua. «Qui mana són els mateixos que van fer un cop a la democràcia el 6 i el 7 de setembre», ha afegit. La recepta de Carrizosa per revertir la desmobilització és insistir en la «urgència» de canviar les polítiques i les prioritats en plena pandèmia.

Fernández s'ha queixat que el PSC opta per «intentar altres vies amb l'altre bàndol», una estratègia que creu equivocada. El líder del PPC també ha considerat que la «por» perquè es pugui declarar la independència ara ha desaparegut, en part perquè «se n'encarrega el PSOE» de l'assumpte, però també perquè la societat constitucionalista ha caigut en cert «apaivagament». «Entre l'apaivagament i el 'guerracivilisme', hi ha la concòrdia, i aquí hem de ser capaços de trobar-nos», ha insistit.