IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La CUP assegura que la confiança amb el Govern està «tocada» i es planteja «abandonar l'activitat parlamentària ordinària»

El partit demana que es limiti el temps pel diàleg amb l'Estat a un mes

La CUP no trigava a mostrar el seu descontentament amb la decisió d'ahir de Puigdemont de suspendre la independència de Catalunya que havia proclamat uns segons abans al Parlament. Els diputats cupaires mostraven el seu rebuig sense aplaudir el discurs del president de la Generalitat i condemnaven la seva actuació durant les intervencions posteriors. És més, la compareixença de Puigdemont es va haver d'ajornar més d'una hora per les negociacions 'in extremis' que s'estaven mantenint precisament amb la CUP.

La portaveu parlamentària, Anna Gabriel, sortia a parlar a l’hemicicle i assegurava: «Creiem que avui tocava proclamar solemnement la República Catalana i potser hem perdut una ocasió. L'únic instrument eficaç és la República Catalana. L'únic mitjà de negociació amb l'estat espanyol és la República Catalana. Nosaltres no podem suspendre els efectes de res. Negociació i mediació amb qui?». A més, es dirigia a l’Estat i lamentava: «Ens agradaria pensar que l'estat espanyol abandonarà la via de les amenaces, però aquesta no és la seva opció». A més Gabriel insistia en la necessitat de proclamar la República Catalana: «Ens reafirmem en la voluntat de trencar el cadenat del 78, de fer efectiu el resultat de l'1 d'octubre. Ja no podem suspendre. Els diputats estem cridats a defensar la República».

Per la seva part, el portaveu secretari del partit, Quim Arrufat, compareixia després del ple en roda de premsa i confessava que la confiança amb el govern espanyol havia quedat «tocada» i anunciava que debatrien la possibilitat d'abandonar «l'activitat parlamentària ordinària fins que no es facin les passes decidides per declarar que Catalunya es constitueix en una república independent».

«No era això el que havíem pactat ni tampoc la gent que va defensar amb sang i dolor les urnes l’1 d’octubre» sentenciava Arrufat. A més, aquest afegia que la CUP no creia en la mediació internacional i demanava a Puigdemont que limités el període obert pel diàleg a un mes. Segons el portaveu, ells havien treballat amb Junts pel Sí en una declaració d’independència que s’havia de llegir al Parlament, però finalment havien acceptat un ajornament per donar espai al diàleg. Per concloure, Arrufat ha assegurat que la CUP no permetrà que acabi la legislatura sense que s’apliqui el mandat del referèndum de l’1-O.


Comentaris

envia el comentari