La CUP avisa: «Amb els programes autonomistes d'ERC i JuntsxCat no podem pactar»

El candidat de la CUP, Carles Riera avança a Puigdemont que el Parlament triarà el president pel seu programa i no «pel seu passat»
Imatge d'arxiu del candidat de la CUP, Carles Riera. | CatalunyaDiari.cat

 

El candidat de la CUP a les eleccions del 21 de desembre, Carles Riera, ha mostrat preocupació amb els «programes autonomistes» d'ERC i de JuntsxCat, amb els quals adverteix que no pactarà després de les eleccions si els acaben aplicant, i ha lamentat que cap d'ells faci referència a la unilateralitat.

 

«Amb aquests programes autonomistes nosaltres no podem pactar», ha advertit i ha explicat que només pactarà amb partits amb programes republicans que impugnin el 155, i que desobeeixin activament totes aquelles directrius i legislacions de l'Estat que impedeixin el desenvolupament de l'autodeterminació catalana..

Li preocupa que tots dos partits es plantegin un programa autonomista perquè això implica «donar la raó al 155, als jutges i als fiscals, a la lògica colonial amb la qual l'Estat tracta Catalunya quan el PP, PSOE i Cs volen és una rendició política ideològica».

 

Riera ha avisat que la CUP col·laborarà amb la gobernança donant suport a una investidura i fins i tot entrant en un Govern però a condició que a partir del 22 de desembre aquest executiu desobeeixi l'Estat i comenci a «construir república», és a dir, que apliqui la llei de transitorietat i que desenvolupi la lleis de protecció i garantia social que el TC suspensió en l'anterior legislatura des del minut zero.

 

«Esperem que la lectura que aquests partits facin del seu programa polític no sigui la que la seva literalitat indica», ha desitjat el candidat cupaire, que ha dit que els preocupa que als programes d'ERC i de JuntsxCat no apareguin referències a la unilateralitat.

Per a Riera, només es pot construir república i fer-la efectiva de forma unilateral i desobeint l'Estat, per la qual cosa no parlar d'unilateralitat als programes electorals és una «falta de realisme».

 

Però s'ha mostrat més preocupat encara per que ERC esmenti la bilateralitat, perquè «això sí que és utòpic» ja que considera que en l'Estat no hi ha un receptor que permeti cap negociació per exercir l'autodeterminació.

 

Així, han emplaçat tant els republicans com el candidat de JuntsxCat, Carles Puigdemont, al fet que expliquin si el seu programa pretén una relació bilateral per parlar de millor finançament, de blindar competències en llengua i cultura, o de millorar l'autonomia.

 

«Que siguin clars, que diguin si estan pensant tornar a un escenari anterior al 2010 i el que volen és millorar l'autogovern, i que ho expliquin als 2 milions i mig de persones que van sortir a defensar les urnes i els col·legis», ha reptat el cupaire.

 

La futura presidència

Una de les diferències entre el projecte de JuntsxCat i d'ERC és que els primers volen que Puigdemont sigui restituït com a president si guanya qualsevol força sobiranista i els segons asseguren que retornaran la legitimitat al president destituït, però no aclareixen com ho faran --sobretot, si volen investir en el Parlament un candidat de la seva llista.

 

Riera assegura que el compromís de la CUP amb la legitimitat de l'executiu català és ferm: «El Govern presidit per Carles Puigdemont en part en l'exili, des d'aquest dilluns en part en llibertat, amb el seu vicepresident i el seu conseller d'Interior a la presó, és el Govern legítim de la república».

 

«Així ho reconeixem fins al dia 21, i a partir d'aquest dia ho seguirà sent fins que el Parlament esculli un nou Govern. A partir de quan arriba el moment en què el Parlament escull un nou Govern, per a nosaltres el fonamental és el programa polític, l'agenda política del Govern, no tant les persones», ha advertit.

 

Puigdemont, un cadidant respectable

Ha insistit que Puigdemont li mereix molt respecte, des de les discrepàncies que mantenen, ja que va convocar l'1-O, va apostar per la república el 27 d'octubre i perquè «ha sostingut molt dignament la repressió de l'Estat». Però avisen que si han de donar suport a algú ho faran pel seu programa: «No pel seu nom ni pel seu passat, serà pel seu present i pel seu futur».

 

Per això entenen que la insistència de JuntsxCat de presentar Puigdemont com l'únic president legítim de la Generalitat de futur ja que les eleccions han estat convocades per Mariano Rajoy és un estratègia electoral: «Intenten reivindicar el seu passat, però estem parlant d'eleccions, de projectes».