La CUP desisteix a reafirmar la declaració d'independència al Parlament de Catalunya

La decisió ha estat presa aquest mateix dijous

Carles Riera, el líder de la CUP
Carles Riera, el líder de la CUP | ACN

La CUP ha desistit aquest dijous a reafirmar la declaració d'independència al Parlament de Catalunya. El partit va presentar una esmena per «reafirmar i reiterar la proclamació d'independència i a Catalunya com un Estat independent en forma de República», així com es va decidir a la cambra el passat 27 d'octubre, però ara ja han desistit en continuar per aquest camí. 

El Parlament realitza aquest dijous, 1 de febrer, una votació per decidir aprovar o no cinc propostes de resolució. Entre aquestes, hi ha una que legitima Carles Puigdemont com a candidat a la presidència de Catalunya i  reivindica la votació d'autodeterminació que es va celebrar el passat 1 d'octubre. No obstant això, no inclou la reafirmació de la declaració d'independència i això va enfadar els cupaires. 

La proposta de JuntsxCat havia aconseguit el suport d'Esquerra Republicana (ERC), però no el de la CUP i, per això, van presentar esmenes contra la resolució, una de les quals ha generat molta polèmica. 

L'incompliment del pacte 

JuntsxCat i la CUP van pactar per publicar un document que exigia que retrocedissin les ingerències de l'Estat espanyol que intenta impedir «la voluntat democràtica dels representants del poble català i la que va ser expressada al referèndum», a través d'instàncies judicials. L'objectiu de ratificar la declaració unilateral d'independència (DUI) estava inclòs en un paràgraf de l'esmena original de la CUP, però aquest no apareix al text definitiu. 

 

 

La contundent resposta de la Fiscalia 

La Fiscalia els va avisar que actuaria contra la Mesa del Parlament si decidien mantenir l'admissió a tràmit de l'esmena dels anticapitalistes. Així doncs, per evitar problemes, JuntsxCat i la CUP han acabat decidint acordar un text que inclou certes peticions dels cupaires, però elueix la polèmica esmena. 


Comentaris

envia el comentari