Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater.

L'important anunci que acaba de fer la CUP sobre la propera legislatura

La militància ho haurà de corroborar en els debats interns dels propers dies

La cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater.
La cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater. | ACN

Pas endavant de la CUP a escassos dies perquè el Parlament de Catalunya doni el tret de sortida a la XIII Legislatura. Els anticapitalistes van manifestar aquest dimecres, en la reunió que van mantenir amb Junts per Catalunya en el marc de les negociacions que mantenen les dues formacions, que estan «disposats» a assumir la presidència del Parlament, segons ha avançat 'Nació Digital'. Els cupaires, que havien flirtejat amb la idea de fer-se amb la presidència de la cambra, mai no havien estat tan explícits en aquest sentit.

La CUP, disposada a assumir la presidència del Parlament de Catalunya

La formació anticapitalista, doncs, plantejarà als debats interns que arrencaran aquest cap de setmana fins el proper dimecres, 10 de març, l'opció d'assumir la presidència de la cambra, que la CUP vol que sigui capaç de desenvolupar la «confrontació» amb l'Estat en la seva pròpia pell, fins i tot si cal «assumint les conseqüències penals que se'n derivin».

A la reunió, Junts per Catalunya va anunciar a la CUP que tenia una proposta que els incloïa a la mesa de la cambra, però que no la van arribar a explicar. JxCat no es va manifestar sobre la voluntat dels cupaires d'assumir la presidència del Parlament, però les sensacions generals són positives respecte a arribar un acord: fonts de JxCat revelen a 'Nació Digital' que hi ha disposició a l'acord i a impedir que el PSC pugui assumir la presidència del Parlament. A set dies de la constitució de la cambra, la CUP apunta, doncs, a assumir la segona autoritat de Catalunya.

La constitució del Parlament se'n va als dies 11 o 12 de març, esgotant els terminis

Com hem explicat, la CUP debatrà la qüestió a fons amb la seva militància, com és habitual en les dinàmiques internes de la formació. Així, els anticapitalistes han convocat diversos dels seus òrgans interns en els propers dies per debatre la qüestió de portes endins. Uns debats que tenen previst que s'allarguin fins el pròxim dimecres, 10 de març; de manera que situen la sessió de constitució del Parlament en el dia que s'esgota el termini, és a dir, divendres dia 12 de març.

Cal recordar que la sessió estarà presidida d'entrada pel diputat més gran d'edat, el republicà Ernest Maragall, assistit pels dos més joves: el també republicà Pau Morales i el diputat de Vox per Girona, Alberto Tarradas. Durant la sessió es farà la presa de possessió dels 135 diputats al Parlament de Catalunya i just després s'escollirà el president de la cambra, que si assumeix la CUP podria ser Carles Riera. Posteriorment, ja amb el nou president al capdavant de la sessió, s'escollirien els vicepresidents i els secretaris de la mesa.