Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater.

La CUP parla per primer cop sobre la gran incògnita: presidiran el Parlament?

El diputat de la CUP diu que tots els escenaris estan oberts i que no s'ha entrat a parlar de Govern ni d'investidura

La cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater.
La CUP ha parlat clar aquest divendres sobre la presidència del Parlament, que podria recaure en la formació anticapitalista. | ACN

El diputat de la CUP Carles Riera ha volgut deixar molt clar que la seva formació «no fa intercanvi de cromos ni de cadires» preguntat per si els anticapitalistes volen la presidència del Parlament. En una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', ha assegurat que el seu objectiu no és tenir cadires sinó garantir objectius. Segons el diputat de la CUP, les converses estan en una fase «molt inicial i preeliminar» i encara no s'ha entrat a parlar ni de Govern ni d'investidura, sinó que les negociacions estan centrades en l'enfocament de la legislatura. Riera assegura que l'escenari està obert pel que fa a si els anticapitalistes formaran part de l'executiu i ha afegit que pot canviar durant la legislatura.

Pendents de la decisió que prengui la CUP al respecte aquest cap de setmana

«Com hem dit nosaltres estem disposats a assumir totes les responsabilitats que calgui per fer possible l'aplicació dels objectius del nostre programa en el terreny social i nacional», ha insistit Riera. Així doncs, no ha avançat quina serà la posició de la CUP i s'ha limitat a dir que valoraran després de les negociacions si és més viable aconseguir els objectius des de l'oposició o participant del Govern. Aquest cap de setmana, els anticapitalistes analitzaran com enfocar la pròxima setmana de les negociacions, però ja ha avançat que no es votarà res.

Riera s'ha definit com a optimista per naturalesa però ha afegit que la realitat l'obliga a ser prudent. Els resultats del 14-F suposen, segons Riera, dues qüestions ineludibles: que s'ha superat el 50% de vot independentista i un gir a l'esquerra. Per tant, per la CUP la pròxima legislatura ha de significar un gir cap a l'autodeterminació i un gir a polítiques d'esquerres. «Si ens posem d'acord en això hi haurà motius per ser optimista. Si es vol una legislatura de gestió del marc autonòmic en què s'ajorna l'exercici de l'autodeterminació, serà més difícil que ens posem d'acord», ha conclòs.

En disposició d'assumir el càrrec, però contraris a un «intercanvi de cromos o cadires»

Pel que fa a la presidència del Parlament, Riera ha remarcat que la Mesa de la cambra catalana té un «paper molt important» perquè la legislatura sigui de «confrontació» i en la defensa de la seva sobirania davant el Tribunal Constitucional (TC). Ha reiterat que la CUP està en disposició d'assumir totes les responsabilitats que calguin sense que la repressió sigui un límit en cas d'un acord sobre la legislatura però ha avisat que «de cap manera» estan parlant «d'intercanvi de cromos o cadires».