Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà de perfil de la portaveu de la CUP-NCG, Eulàlia Reguant, oferint una roda de premsa al Parlament el 16 de novembre de 2021

La CUP presentarà esmena a la totalitat als pressupostos, però seguirà negociant

Les bases del partit han votat aquest dilluns 15 de novembre

La militància de la CUP ha decidit amb un 68% dels vots presentar una esmena a la totalitat però continuar negociant els pressupostos. No obstant això, encara no és una decisió definitiva i estan oberts a seguir negociant fins al debat a la totalitat del projecte de pressupostos del pròxim dilluns 22 de novembre.

Una votació que va durar fins a la mitjanit

Les bases de la CUP han decidit, el passat dilluns 15 de novembre a la mitjanit, que un 63 per cent ha votat a favor de l'esmena a la totalitat, mentre que un 33 per cent ha votat a favor de l'abstenció.

Del primer percentatge, el 68% ha vist amb bons ulls mantenir les portes obertes a la negociació i un 28% s'ha decantat per l'opció de rebutjar definitivament els pressupostos.

Triple esmena

Eulàlia Reguant, la diputada de la CUP, ha explicat que la militància vol una triple esmena.

Una primera millora per permetre al govern arribar a «la normalització amb l'Estat», una segona que ella ha anomenat com «el model convergent», i una tercera que va dirigida a l'esmena d'uns pressupostos que, per Reguant són «continuistes i insuficients per l'habitatge, la sanitat i pel model econòmic del país».

De totes maneres, la diputada cupaire ha assegurat que la negociació està «en mans del govern», i que ells faran tot el possible per «desencallar aquesta situació», tot i que no pensen en «negociar a la baixa l'acord d'investidura».

Més de 450 vots

Dins de la CUP, hi ha hagut disparitat de votacions entre els diferents sectors. Poble Lliure s'ha decidit per l'opció d'esmena i negociació, Endavant, per l'esmena i trencament del pacte d'investidura i Guanyem, s'ha mostrat partícip de mantenir les negociacions fins al final.

Aquests diferents sectors han pogut compartir les seves opinions de manera presencial i virtual en una votació que ha comptat amb 462 participacions.

Dilluns 22, el dia definitiu

El govern tindrà fins aquell dia per convèncer als cupaires, o si no per buscar nous aliats, ja que el pròxim dilluns se celebrarà el debat a la totalitat del projecte de pressupostos.

Tanmateix, tant Esquerra com Junts han aclarit que la prioritat és aprovar-los juntament amb la CUP, i que continuaran negociant amb ells.

Varietat d'opinions en els altres partits

Per una banda, tant Ciutadans com PP i Vox ja han confirmat que presentaran esmenes a la totalitat, mentre que PSC i Comuns encara no s'han mullat i estan oberts al diàleg.

Tot dependrà dels terminis de la negociació amb la CUP.