Una jove votant al Teatre de l'Escorxador de Lleida ciutat el 13 de febrer

Les dades de la covid contradiuen el Govern: El virus baixa 15 dies després del 14-F

El risc de rebrot i la taxa de propagació han baixat clarament quinze dies després de la celebració dels comicis

El Govern de Catalunya va intentar el passat mes de gener l'ajornament de les eleccions autonòmiques. La cita amb les urnes, convocada per al 14 de febrer, es considerava un risc per l'augment de la mobilitat que podia suposar, així com per les possibles aglomeracions de persones i, especialment, per als ciutadans que, per sorteig, van haver de ser a les meses. Per aquest motiu, el 15 de gener, el Govern anunciava que les eleccions quedaven posposades al 30 de maig.

Després de diversos recursos i de tota una odissea judicial, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va tombar l'ajornament i va mantenir la data electoral del 14 de febrer, quan finalment es van celebrar els comicis. L'argument que el Govern havia defensat per a l'ajornament passava per evitar el risc que podia generar la celebració dels comicis, però el cert és que les dades de la covid, quinze dies més tard, no han mostrat cap augment de la incidència de la pandèmia: ans al contrari, la tendència que ha seguit és descendent.

La taxa de propagació i el risc de rebrot baixen després de les eleccions

Prenent com a referent les dades corresponents a aquest dimecres, dia 3 de març, la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) baixa fins a 0,92 i el percentatge de positivitat dels tests d'antígens i PCR també descendeix diverses centèsimes i se situa en el 4,99%, mentre que la incidència acumulada dels darrers 14 dies és de 250,58 per cada 100.000 habitants. La taxa del risc de rebrot ha baixat: dimarts va arribar a 230 i aquest dimecres es col·loca en 224 punts.

Catalunya ha registrat fins aquest dimecres 560.377 casos confirmats acumulats de coronavirus —519.840 amb PCR o test d'antígens—, 1.559 més que en el recompte de dimarts, ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat a través del seu web. La xifra total de morts se situa en 20.760, la qual cosa representa 44 més que dimarts: 13.064 a hospitals o centres sociosanitaris, 4.548 a residències, 1.133 a domicilis i 2.015 que no són classificables per falta d'informació.

Pel que fa als pacients que actualment estan ingressats, la xifra se situa en 1.664, fet que suposa 33 menys que en l'últim recompte, dels quals 520 es troben a les UCI —de centres públics i privats—, cinc menys que en el registre de dimarts. A les residències de gent gran fins ara 33.082 persones han donat positiu, de les quals 8.721 han mort i actualment 28 es troben ingressades.