Debat intern per escollir els nous membres del Consell de la CCMA: Tv3 i Catalunya Ràdio

La renovació del Consell es complica per la inestabilitat política catalana

Imatge del president Torra al Parlament
Imatge del president Torra al Parlament | Cedida

Segons 'el Confidencial', JxCAT ha plantejat a ERC un canvi en la manera d'aplicar la nova Llei de la Corporació Catalana que els garanteixi seguir dirigint la CCMA i, per tant, Tv3 i Catalunya Ràdio.

Malgrat que el primer de la càmera és Cs, JxCat està dissenyant iniciant negociacions polítiques per tal de pactar el seu lideratge dins del consell. El pla consistiria a donar una butaca al PSC i un altre als Comuns de Xavier Domènech. Deixant fora al grup que encapçala Inés Arrimadas.

L'estratègia 

El mecanisme és el que preveu la ponència: els membres del consell són triats pel Parlament per una majoria de dos terços, a proposta, com a mínim, de tres grups parlamentaris, després que el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) els proposi i verifiqui la seva idoneïtat.

En aquesta legislatura cal canviar als actuals cinc membres del consell. Sense la modificació que vol Torra ( que consistiria a afegir un setè membre com a representant dels treballadors i permetria a JxCAT evitar quedar-se en minoria, segons 'el Confidencial'), el nou consell seria de sis membres: dos per JxCAT, i un per a cadascun dels restants grups (Cs, ERC, PSC i Comuns).

JxCAT també vol afegir la potestat de poder vetar al futur president de la Corporació. Els d'ERC  han decidit abstenir-se, ja que prefereixen mantenir l'actual llei i exercir el pacte signat: escollir al president, que amb l'actual marc legal té tota la iniciativa. ERC vol que el president sigui l'actual director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo.

Canvi de la llei

El 2012 Artur Mas va canviar la Llei de la CCMA. Aquesta reforma va imposar que en cas de no poder designar un nou consell amb majoria de dos terços, es podia fer una segona votació que permetia la designació per majoria simple. I aquesta contrareforma és la que ara es troba vigent en l'actualitat.

Estructura d'estat

La CCMA és una empresa pública que no solament és un pilar del sector audiovisual de Catalunya. Compta amb un pressupost anual de 236 milions. Però solament ingressa 66 milions en publicitat, i compta amb 2.300 persones en plantilla. A més de Tv3 i Catalunya Ràdio, la CCMA controla el 30% de l'Agència Catalana de Notícies (ACN).


Comentaris

envia el comentari