ARA MATEIX

🚧 Importants retards de Rodalies al Maresme per un tall a les vies

Bèlgica rebutja l'extradició de Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig

La Fiscalia ho ha demanat després d'apreciar alguns errors en l'euroordre enviada pel jutge Pablo Llarena
Imatge d'arxiu de Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret. | CatalunyaDiari.cat

 

La Fiscalia belga ha rebutjat l'extradició per als exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, els quals estaven citats aquest dimecres, 16 de maig, davant el tribunal belga per les ordres de detenció i entrega emeses pel jutge del Tribunal Suprem espanyol, Pablo Llarena. En concret, el Ministeri Públic ha demanat al tribunal no extradir els exconsellers, després d'apreciar diversos errors i defectes de forma en la correspondència mantinguda amb Llarena, i el jutge ha confirmat poc després la decisió de no extradir-los. 

 

Per exemple, la Fiscalia va apreciar que en el document enviat pel Suprem no figura cap ordre de detenció nacional per al territori espanyol, i la directiva del Consell d'Europa sobre les euroordres estableix que, si la justícia d'un país vol reclamar un ciutadà, abans que res ha d'emetre abans una sentència inculpatòria o ordre de detenció al seu propi país.  Cal recordar que es tracta de la segona vegada que els exconsellers exiliats a Bèlgica estan citats als tribunals belgues des que el magistrat Llarena va reactivar les euroordres contra ells tres. 

 

L'exconseller Toni Comín a l'arribada al Palau de Justícia de Brussel·les. | CatalunyaDiari.cat

 

Segona vegada que estan citats als tribunals belgues

En la primera ocasió, que va tenir lloc el passat 18 d'abril, la visita va acabar sent ajornada, ja que la Fiscalia havia demanat més informació sobre l'euroordre emesa contra els polítics catalans a les autoritats judicials espanyoles. 

 

D'altra banda, també cal tenir en compte que després de la primera euroordre emesa per Llarena el passat mes de novembre, quan es va tramitar gran part de la documentació, la causa a Brussel·les anirà, a partir d'ara, més ràpid. 

 

I és que des que es va aixecar l'ordre de detenció al desembre fins ara, el que s'ha fet ha estat actualitzar la documentació, bàsicament amb la interlocutòria de processament on es defineixen els delictes, tal com informa 'El Nacional'. 

 

D'aquesta manera, tenim que Toni Comín està acusat de rebel·lió i malversació, al mateix temps que Meritxell Serret i Lluís Puig ho estan per desobediència i malversació. No obstant això, Llarena no adjunta cap document d'Hisenda que justifiqui els delictes de malversació. 

 

L'exconsellera Meritxell Serret a l'arribada a la vista judicial al Palau de Justícia de Brussel·les. | CatalunyaDiari.cat

 

 

 

La Fiscalia escocesa demana més informació sobre Ponsatí

La fiscalia escocesa va demanar aquest passar dimarts, 15 de maig, més informació a la justícia espanyola sobre els càrrecs contra l'exconsellera Clara Ponsatí, després de la vista preliminar que tenia lloc als tribunals d’Edimburg arran de l’euroordre que demana l’extradició de Ponsatí a Espanya per rebel·lió i malversació de fons públics.

 

Segons el representant legal de l’exconsellera d’Ensenyament, Aamer Anwar, el fet que el ministeri públic escocès requereixi més informació sobre els càrrecs és «positiu» pel cas. «Espanya no ha especificat ni un sol acte de violència atribuïble a Clara Ponsatí i les acusacions a les quals fa front són una grotesca distorsió de la veritat», va dir Anwar a la sortida del tribunal. 

 

Així doncs, i després d'aquesta vista «procedimental», la nova cita judicial serà el 12 de juny, quan tindrà lloc una nova vista preliminar del cas.