Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra als Premis de Turisme de Catalunya (BCN, 9-1-2020)

El Parlament decideix avui sobre la situació de Torra

El president de la Generalitat defensa que és diputat tal com va ratificar la cambra catalana el 4 de gener

Quim Torra als Premis de Turisme de Catalunya (BCN, 9-1-2020)
El Parlament decidirà avui si Torra continua com a president a la Generalitat | Catalunya Diari

El Parlament ha de decidir aquest dilluns sobre la situació del president de la Generalitat, Quim Torra. S'acaba el termini de la Junta Electoral Provincial perquè la cambra comuniqui el substitut de Torra com a diputat i a les 15 hores d'avui comença un ple del Parlament en què el president de la Generalitat té intenció de votar com a diputat.

I és que defensa que, malgrat la darrera decisió del Tribunal Suprem (TS) de no suspendre la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que el deixa sense escó, insisteix que el Parlament ja el va ratificar com a diputat i president el 4 de gener. La Mesa es reuneix a les 12.30 hores per tractar la qüestió sota l'amenaça de Cs i PP de presentar querelles contra Torra i la Mesa si el president participa de les votacions del ple.

Insisteixen que Torrent no té potestat per retirar l'escó

En les darreres hores, ERC ha posat l'accent en la necessitat que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat. Està previst que en les pròximes setmanes se celebri el debat a la totalitat dels comptes per al 2020. I el fet que Torra participi de les votacions del ple del Parlament podria posar en perill la validesa de les mateixes.

En canvi, segons JxCat, la decisió del Suprem de la setmana passada no canvia res i consideren que el president del Parlament, Roger Torrent, no té la potestat de retirar l'escó al president de la Generalitat ni a cap diputat. I insisteixen que cap òrgan extern pot donar una ordre al Parlament d'obligat compliment perquè si no s'estaria pervertint la democràcia. Així mateix, recorden que el Suprem encara no s'ha pronunciat sobre el fons de la qüestió  i que, per tant, la sentència no és ferma.

Torra, un any i mig inhabilitat

Cs i PSC demanen un nou informe dels lletrats després de la decisió de la setmana passada del Suprem. Però divendres, fonts jurídiques de la cambra consideraven que no és necessari un nou pronunciament i que es manté vigent l'informe que ja va fer sobre la qüestió. Així mateix, mantenen que ara la decisió és política.

Tot plegat arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que  inhabilita Torra a un any i mig per desobediència per no haver retirat a temps la pancarta del Palau de la Generalitat en favor dels presos i «exiliats».

També et pot interessar...