Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa el 8 de maig del 2020

Decisió sense precedents de Pedro Sánchez: retardar l'edat de jubilació

El futur del govern de coalició es decidirà a l'octubre, si Brussel·les avala el pla d'ajust per als ajuts a Espanya

Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa el 8 de maig del 2020
El futur del govern de coalició es decidirà a l'octubre, si Brusel·les avala el pla d'ajust per als ajuts a Espanya | ACN

La notícia va saltar fa uns dies: Espanya rebrà 140.000 milions d'euros  de fons de recuperació europeu per a la reconstrucció per la crisi sanitària del coronavirus. Però, com era previsible, aquestes  ajudes europees vénen acompanyades de la lletra petita i Pedro Sánchez ja sap quin és el preu a pagar per rebre-les i ha decidit prendre una dràstica decisió sense precedents.

Per convèncer la Comissió Europea  de la solvència de l'economia del país, el govern espanyol presentarà un pla d'ajust de la despesa que inclou reformes en les pensions  i el  mercat laboral, i les principals mesures seran apujar l'edat de jubilació  i flexibilitzar el mercat de treball , cosa que ja era a les propostes de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) de 2019.

En aquesta línia, el govern de Pedro Sánchez es prepara ara per fer malabarismes, ja que d'una banda els seus negociadors necessiten portar propostes dràstiques a Brussel·les  per desbloquejar les ajudes, i d'altra banda, a la Moncloa  són conscients que aquestes decisions poden comprometre la legislatura de govern de coalició amb Unides Podem.

Però sobretot, al govern són conscients que els fons europeus ajudaran a esmorteir els efectes de la crisi i això aconseguiria evitar noves eleccions. Per això posaran tot l'esforç en això, i per fer-ho necessiten enviar un missatge de confiança que es podria aconseguir amb un pla fonamentat en les prospeccions d'Airef. Aquesta agència independent que va començar a caminar després del rescat financer va ser dirigida per José Luis Escrivá, ara ministre de Seguretat Social, a qui la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, va encarregar una sèrie de «revisions de despesa» que ara serviran com a línies mestres per a la proposta espanyola davant la Unió Europea.

 

Objectiu: Retardar l'edat de jubilació

Aquest pla posa el focus en el sistema públic de pensions, que amb un dèficit anual de 180.000 milions d'euros es presenta com el principal àmbit en el qual aplicar correctius radicals per convèncer Brussel·les. Així, el govern de Pedro Sánchez planeja incloure en el document mesures que inclouen, entre d'altres, retardar l'edat de jubilació.

El pla de l'Airef preveia endurir els marges per a les jubilacions anticipades, que es reduirien de manera draconiana i augmentaria l'edat real de la jubilació, passant dels 62 anys actuals als 64 i 65 en els pròxims anys. A més, a partir de 2022 s'augmentarà a més de 25 anys el temps de cotització per calcular la pensió, el que pot comportar pensions  més baixes per a la majoria dels treballadors.

Abaratiment de l'acomiadament

Lluny de la utòpica derogació íntegra de la reforma laboral  que han escenificat en els últims dies PSOE, Unides Podem i EH Bildu, el pla d'austeritat per convèncer Europa passa per la flexibilització del mercat laboral que inclou l'anomenada «motxilla austríaca», amb un abaratiment l'acomiadament de treballador i ajudes més eficaços per a la formació professional.

El pla d'ajust podria superar els 10.000 milions d'euros, que es restarien dels 30.000 de despesa excessiva de l'economia espanyola. Amb aquest paquet, Espanya plantejarà als seus socis comunitaris un repunt de l'ocupació i, per tant, una altra reducció en la despesa pública, i altres 5.000 milions més de diners recaptats amb els nous impostos.

La negociació entre les exigències de Brussel·les i l'oferta del govern espanyol  començarà al mes d'octubre i, si s'arriba a un acord, els ajuts arribaran al gener. Per tant, el futur de Pedro Sánchez es decidirà en el mes d'octubre, ja que l'arribada dels fons europeus permetrien al govern esquivar el pitjor escull de la seva legislatura.