Cuixart acusarà l'Estat de vulnerar els drets fonamentals en el judici

El líder d'Òmniun es referma en l'autodeterminació i denuncia la suspensió de drets fonamentals per «protegir la unitat d'Espanya»

La defensa de Cuixart acusa l'Estat de tortura
La defensa de Jordi Cuixart acusa l'Estat de «tortura» i tracte degradant | CatalunyaDiari.cat

La defensa del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, denuncia en l'escrit presentat davant del Tribunal Suprem la «suspensió de drets civils i polítics democràtics» amb l'objectiu de «protegir» la «unitat territorial espanyola». L'escrit defensa l'actuació de Cuixart tant el 20-S i com l'1-O i els dies posteriors, i adverteix al tribunal que, si se'l condemna, el cas arribarà a instàncies europees i una sala de justícia internacional acabarà condemnant Espanya «per vulneració de drets humans».

L'advocada Marina Roig remarca que un 80% de la població catalana defensa els drets i llibertats democràtiques, el rebuig a la repressió i la judicialització de la política i la defensa d'una solució política que «ha de passar necessàriament per l'expressió de la ciutadania de Catalunya decidint el seu futur polític, exercint el dret a l'autodeterminació». 

Autodeterminació i desobediència civil

De fet, assegura que l'autodeterminació forma part del dret fonamental a la llibertat de pensament i d'expressió, i és d'aplicació a Espanya perquè està previst en tractats internacionals i perquè fins i tot, segons el seu criteri, el propi Tribunal Constitucional (TC) va admetre la possibilitat basant-se en el cas del Quebec. A més, cita jurisprudència internacional que avala el dret a l'autodeterminació dels pobles.

L'escrit reivindica també la desobediència civil com un instrument legítim en una societat democràtica, com deia una sentència del Tribunal Constitucional del 2009: «La desobediència civil pot ser concebuda com un mètode legítim de dissidència davant l'estat, i ha de ser admesa aquesta forma de pensament i d'ideologia en el sí d'una societat democràtica».

Desobediència civil
L'escrit reinvindica la desobediència civil com un instrument legítim en una democràcia | CDR

 

Una de les conclusions clau de defensa a Cuixart al·lega que «un mateix fet no pot ser alhora un delicte i l'exercici d'un dret fonamental», tot i que bona part de l'escrit es basa en la crítica i atac a les institucions espanyoles.

 


Comentaris

envia el comentari