ÚLTIMA HORA

🚗 SEAT atura la seva planta de Martorell per la vaga general de demà

La defensa d'Oriol Junqueras sol·licita el seu alliberament per participar en la campanya electoral

El seu advocat considera que no hi ha risc de reiteració delictiva
La defensa d'Oriol Junqueras ha demanat al Suprem el seu alliberament | Cedida

 

La defensa d'Oriol Junqueras, el cap de llista d'ERC per a les eleccions del 21-D, ha demanat al Tribunal Suprem el seu alliberament, per participar en la campanya electoral, segons informa 'El Nacional'. El seu advocat, Andreu Van den Eyde, considera que no hi ha cap risc de reiteració delictiva, com va assegurar el jutge Pablo Llarena quan va decidir mantenir aquesta mesura cautelar, perquè el mateix programa electoral d'ERC apel·la al diàleg.

 

La defensa de l'exvicepresident sosté, a més, que els fets violents que se li atribueixen no van tenir lloc, i considera que no es pot mantenir tancat entre reixes un dels candidats a la presidència de la Generalitat durant tota la campanya electoral. En aquest sentit, asseguren que «té dret a participar en els actes de campanya» i també «exercir la representació política dels ciutadans», si resultés escollit.

En cap cas es va utilitzar la violència

En el seu moment, el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va atribuir a Junqueras l'autoria de suposades «explosions violentes», i va argumentar la seva decisió de mantenir-lo a presó, juntament amb Joaqui, Forn i els Jordis, en el suposat risc de reiteració delictiva. En el recurs presentat, la defensa de Junqueras considera que aquests actes violents «ni s'han produït ni mai es produiran», i qualifica d'«especulacions» aquestes acusacions. 

 

A més, la defensa considera que en cap cas es va utilitzar la violència necessària per a la imputació del delicte de rebel·lió. El text fa, a més, especial èmfasi en la presó és més una mesura per prevenir un delicte futur, que el programa electoral d'Esquerra Republicana ja desautoritza. «Com a candidat en campanya electoral, no es pot reiterar el delicte», assegura. 

 

Rebutja el document Enfocats com a prova

El recurs també nega que Oriol Junqueras tingués coneixement de l'informe Enfocats, amb el qual el jutge Llarena també justifica mantenir la presó per a ell. «Algú creu des de la més honesta convicció que si aquest document fos real i suposés un full de ruta del que s'anava a realitzar, no contemplaria un referèndum d'autodeterminació?», es pregunta la defensa, assenyalant que el document no contempla l'1-O. 

 

L'advocat de Junqueras considera nul el document com a prova, i remarca que la seva anàlisi és «un dels més grans errors jurídics i de valoració de l'Acte». «La seva càrrega indiciària no es deriva més que del voluntarisme de les acusacions i és, per tant, nul·la», conclou. 

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris