Podem se suma a la petició d'excarcerar presos per la pandèmia

Signen un manifest conjunt on reclamen a l’executiu espanyol mesures alternatives a l’internament

Pablo Iglesias i Irene Montero, al Congrés dels Diputats el 5 de gener de 2020.
La formació que encapçalen Pablo Iglesias i Irene Montero s'ha sumat a la petició. | Europa Press

Podem, ERC, JxCAT, CUP, Bildu, PNB, BNG, Compromís i Més País han signat el manifest conjunt ‘Pel respecte als drets de les persones privades de llibertat’ on reclamen al govern espanyol que adopti mesures per excarcerar les persones malaltes, d’avançada dat i en situació de vulnerabilitat davant el Covid-19. Recorden que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Consell d’Europa recomanen posar en marxa mesures alternatives a la privació de llibertat com l’excarceració, l'acostament de presos i l’ampliació de les comunicacions entre interns i familiars, a més de tests ràpids als interns.

El manifest assegura que les formacions signants «no dubten» de les iniciatives que ha engegat el Ministeri de l’Interior a les presons, però recorden a l’executiu de Pedro Sánchez que és «absolutament prioritari» que engegui mecanismes més exigents «perquè les persones preses romanguin en espais més salubres en condicions d’atenció més profilàctiques i adequades».

Reclamen l'excarceració de persones vulnerables davant de la Covid-19

En concret, el manifest reclama l’excarceració de persones vulnerables, és a dir interns que presentin patologies prèvies serioses, cròniques o agreujades per l’edat —majors de 65 anys— o que conformin grups de risc davant el contagi de la pandèmia. També reclamen l’excarceració dels presos que hagin complert tres quartes parts de la condemna, que no presentin alt risc de reincidència i que comptin amb recursos familiars per sotmetre’s al confinament «en els mateixos termes que la resta de la societat».

Entre altres també demanen que es facin passos per a un «acostament geogràfic generalitzat» dels presos a les seves llars, perquè l’allunyament suposa «un impediment afegit per a la normalització de les comunicacions dels interns». Aquest trasllat, afegeixen, s’hauria d’iniciar amb els reclusos més allunyats dels seus domicilis i amb els pares i mares de fills menors d’edat.


Comentaris

envia el comentari