Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Nova jornada de protestes convocades a Catalunya

Familiars de presos per les protestes a la sentència en reclamen la llibertat immediata

Demanen l’arxivament de totes les causes i l’aturada de la repressió

La demanda dels familiars dels presos sobre la sentència
La demanda dels familiars dels presos sobre la sentència | CatalunyaDiari.cat

Familiars i amics de les persones en presó preventiva per les protestes contra la sentència de l'1-O  n'han demanat la «llibertat immediata», l'arxivament de «totes les causes» i «l'aturada de la repressió». Ho han reclamat en un manifest conjunt que s'ha llegit aquest dissabte a la plaça del Rei de Barcelona, a la mateixa hora en què també tenien lloc actes similars a Lleida, Tarragona i Girona.

En el manifest denuncien que el «poble català i d'arreu de l'Estat» ha rebut una «repressió furibunda» per part d'unes institucions que tenen l'objectiu «d'atemorir» i «silenciar qualsevol mena de reivindicació». Paula, una de les detingudes en les protestes i en presó preventiva a Wad-Ras fins fa uns dies, ha demanat no «romantitzar cap empresonament»: «La presó t'anul·la com a persona i t'aïlla de l'entorn».

Reivindiquen «les condicions dels presos polítics»

Familiars i amics denuncien en un manifest conjunt que en les darreres setmanes més de 200 persones han estat detingudes, una trentena, empresonades i més d'un miler, ferides, en les protestes per la sentència de l'1-O. Els familiars alerten que aquest és el resultat d'una «escalada repressiva» per «aturar qualsevol mena de mobilització» i  reivindiquen la «condició de presos i preses polítiques» per a les més de 40 persones privades de llibertat, entre els condemnats en el judici del procés, els detinguts en l'operació del 23 de setembre i en les protestes després de la sentència.

En el manifest, els familiars demanen la llibertat immediata dels empresonats, que se n'arxivin totes les causes, que s'aturi la «repressió contra les persones que es mobilitzen» i que s'assumeixin responsabilitats «tant polítiques com personals» per «tots aquests danys contra la població», amb referència als detinguts i als ferits. També asseguren que es mobilitzaran fins que s'aconsegueixin aquests objectius: «Els ideals dels nostres familiars i amics són i seran també els nostres».

La «realitat» de les famílies dels presos

Una de les persones que ha intervingut a l'acte a la plaça del Rei, organitzat per les famílies amb el suport del col·lectiu Alerta Solidària, ha estat Paula, que s'ha volgut «desmarcar una mica del relat que s'està popularitzant respecte als presos polítics». «Els missatges d'apoderament i esperança que es generen des de l'interior dels centres penitenciaris no reflecteixen la realitat que es viu allà dins i el que hem patit les joves empresonades aquests dies», ha afirmat, per afegir:  «No podem oblidar les conseqüències que això genera en cada persona empresonada i hem de lluitar fins que totes estiguin a casa».

Una amiga d'Andrea, una de les tres detingudes que va ingressar a Wad-Ras i que encara hi està tancada,  ha afirmat que aquesta situació és una «injustícia terrible» i que la detenció i presó preventiva són «totalment arbitràries» i que ho volen «fer servir per infondre por i desmoralitzar la població».

Titlla una detenció de «segrest institucional»

La companya d'un altre detingut, en Mario, ha explicat com es va produir l'arrest quan tornaven a casa. Segons ha recordat, Mario s'havia manifestat contra la sentència el 16 d'octubre i ella, que estava a casa, a Cerdanyola, el va anar a buscar en cotxe. Quan es trobaven de camí de tornada, agents que no anaven uniformats, en una moto i un cotxe, els van aturar, sense «identificar-se en cap moment» i «increpant-los», ha relatat, com recull el testimoni que va prestar.

«Havien passat unes dues hores o més des que Mario havia deixat les manifestacions fins al moment de la detenció. L'havien estat seguint durant tot aquest temps», ha assenyalat la seva companya, que ha parlat d'un «segrest institucional» i ha demanat que aquest cas, ni cap dels altres, «caigui en l'oblit».

Denuncien la «incomunicació» dels acusats amb l'advocat»

David Ros, oncle d'un dels detinguts el 23 de setembre, ha denunciat «tot un seguit d'irregularitats» en els arrestos, com «l'obstaculització» a l'assistència lletrada en la majoria de casos; la «manca d'informació» dels seus drets i dels fets que se'ls acusava; els «intents d'interrogatori durant els trasllats» o la «incomunicació»: cinc dels detinguts no van poder contactar amb l'advocat fins 30 hores després de la detenció; en un cas, al cap de cinc dies i en un altre, fins al 23è dia.

També ha recriminat les coaccions que diuen que van rebre a les casernes i la «criminalització pública» amb filtracions als mitjans de comunicació mentre que els advocats encara no han pogut accedir al sumari, tot i que el secret es va aixecar la setmana passada. També ha lamentat que  les detencions van provocar «des del primer moment molt dolor» en fills, parelles, pares i germans, que van «haver de viure les amenaces dels agents i el desmantellament de les seves cases».

També et pot interessar...