El jutjat de guàrdia de Manresa denega l''habeas corpus' a Oriol Junqueras

La decisió s'ha conegut pels volts de les dues del migdia d'aquest divendres

Junqueras al judici pel procés
Junqueras no disposarà de l''habeas corpus'. | CatalunyaDiari.cat

El jutjat de guàrdia de Manresa ha denegat la sol·licitud d'habeas corpus per a Oriol Junqueras presentada aquest divendres al matí per l'esposa i el pare del líder d'ERC. La magistrada del jutjat de primera instància i instrucció número 1 recorda, com la fiscalia, que l'empresonament està dictat per una autoritat judicial, cosa que fa que no es compleixin els requisits per posar l'empresonat immediatament a disposició judicial. La decisió no es pot recórrer.

 

Males notícies també per a Puigdemont i Comín

Tot plegat, el mateix dia que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa del procés, ha demanat un suplicatori al Parlament Europeu perquè suspengui la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín. Així doncs, Llarena els reconeix com a eurodiputats amb immunitat i no podran ser detinguts a la Unió Europea si l'Eurocambra no els la retira.

Tanmateix, el jutge instructor manté les euroordres contra ells i rebutja suspendre-les, per molt que, 'de facto', queden sense efecte. Llarena també ratifica l'ordre de detenció a l'Estat espanyol i determina que poden ser arrestats en territori espanyol. Segons Llarena, la immunitat no s'aplica a l'Estat perquè són processats i no es requereix suplicatori per poder-los arrestar a Espanya. A banda, el magistrat del Suprem demana a la justícia belga que deixi sense efecte els terminis per resoldre sobre les euroordres fins que el Parlament Europeu decideixi sobre els suplicatoris. A primers d'any, Bèlgica ja va suspendre les euroordres contra Puigdemont i Comín.

Les decisions del jutge instructor es produeixen després que demanés a les parts que es posicionessin sobre els efectes que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va reconèixer la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat des del dia que va ser proclamat electe. Llarena aplica la interpretació del TJUE i reconeix Puigdemont i Comín com a eurodiputats.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari