Imatge de Santiago Abascal al Congrés dels Diputats

Abascal, als tribunals per la denúncia de militants crítics de Vox Catalunya

Els afectats acusen el dirigent de Vox, i també Ortega Smith, de vulneració de drets fonamentals

El president de Vox, Santiago Abascal, i el secretari general, Javier Ortega Smith, aniran a judici per la dissolució del comitè executiu provincial de Barcelona l'1 d'octubre del 2019, segons publicava aquest dimarts el rotatiu 'Crónica Global'. Militants de la formació d'extrema dreta van portar aquesta decisió a la justícia ordinària de Madrid, on hi ha la seu central del partit, i després de la instrucció ara es preveu que el judici comenci el mes de novembre.

La denúncia dels militants acusa Abascal i Ortega Smith de vulneració de dret fonamentals, concretament de lliure associació política, segons indica el mateix mitjà. Des de Vox, però, recorden que després de la destitució del comitè es van celebrar primàries i que el sector crític —liderat per Jesús Rodríguez, de Vox Terrassa— les va perdre, donant suport a la candidatura a la qual donaven suport des de Madrid, amb Santiago Abascal i Javier Ortega Smith com a principals avaladors.

La moció de censura impulsada per Vox es debatrà i votarà la setmana que ve

També en les darreres hores s'ha sabut que la Mesa del Congrés dels Diputats ha qualificat la moció de censura de Vox contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha establert un termini de dos dies perquè els grups que ho vulguin decideixin si s'hi afegeixen o presenten mocions alternatives, cosa que sembla que no passarà: el mateix PP ja va explicar ara fa uns dies que no preveu sumar-s'hi, atès que considera que reforça la posició de Pedro Sánchez.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, té previst informar dimarts vinent, dia 13 d'octubre, a la Junta de Portaveus, sobre la data en què tindrà lloc el debat. La moció de censura proposarà com a candidat alternatiu al líder de Vox, Santiago Abascal, i serà defensada pel cap de llista d'aquesta formació per Barcelona, Ignacio Garriga. La moció no prosperarà perquè no disposa de suports més enllà de Vox, però servirà a la formació de Santiago Abascal per visibilitzar qui serà el candidat de la formació a la presidència de la Generalitat, el diputat Garriga.