ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya suma 1.162 nous contagis i 33 defuncions vinculades a la Covid-19

Denuncien un presumpte ús il·legal de certificats digitals en les eleccions a la Cambra de Barcelona

Les meses s'han constituït sense incidents a Catalunya i la jornada es desenvolupa amb «normalitat»

Cambra Comerç Barcelona
Díaz ha denunciat que s'està sol·licitant la delegació d'ús del certificat electrònic per poder votar en les eleccions i és il·lícit| Cedida

 

El president d'ANF Autoritat de Certificació, Florencio Díaz, ha presentat una denúncia davant el Ministeri d'Economia i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) per un presumpte ús il·legal dels certificats digitals per a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. En un comunicat aquest diumenge, Díaz ha informat que ha denunciat «un possible encreuament de bases de dades i creació de perfils sense el consentiment dels interessats».

 

Díaz ha assegurat que s'està sol·licitant la delegació d'ús del certificat electrònic per poder votar en les eleccions, i ha criticat que «aquest ús, sota la normativa, és il·lícit, ja que ni el propi titular del certificat posseeix el dret de delegar-ne l'ús i la persona que l'utilitzés incorreria en una suplantació d'identitat».

«Es posa en perill la certificació electrònica a Espanya»

Ha concretat que la intenció de la denúncia és «mostrar la preocupació per la ruptura de l'esperit sobre el qual es fonamenta la certificació digital», que segons ell és la identitat dels titulars dels certificats, la integritat i el no repudi. «El que es desprèn dels fets exposats és que es posa en perill la situació de la certificació electrònica a Espanya i, per extensió, a Europa», ha sostingut Díaz.

A més, ha comunicat a l'AEPD un possible encreuament de bases de dades i creació de perfils sense el consentiment dels interessats «que ha tingut com a objectiu filtrar persones que tenen dret a votació i que, a la vegada, són clients de determinats despatxos professionals i afectes per una determinada línia política», recull la denúncia.

Aquest presumpte encreuament de dades, «sense coneixement ni que consti el consentiment dels interessats, podria pressuposar un tractament no autoritzat per a la generació de perfils dels quals conseqüentment es dedueix una determinada ideologia política», continua la denúncia presentada.

Les meses es constitueixen sense incidents remarcables a Catalunya

Les 8.373 meses i els 2.712 col·legis electorals a Catalunya s'han constituït amb normalitat i pràcticament sense incidències remarcables. Els petits problemes que s'han detectat s'han resolt abans de l'obertura dels punts de votació o poc temps després, segons ha informat la delegació del govern espanyol a Catalunya.

La subsecretària del Ministeri de l'Interior, Isabel Goicoechea, ha explicat en roda de premsa que la pràctica totalitat de les meses a l'Estat s'han constituït «sense incidents destacables» i que la jornada d'eleccions del 28-A es desenvolupa amb «absoluta normalitat».


Comentaris

envia el comentari