El Departament d'Assumptes Interiors dels Mossos volia sancionar «greument» un agent per no redactar denúncies en català

Els fets van tenir lloc el passat 18 d'octubre del 2016

Els Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu de fos agents dels Mossos d'Esquadra. | CatalunyaDiari.cat

El Departament d’Assumptes Interns dels Mossos d’Esquadra ha elaborat una proposta de sanció greu «per falta de consideració i respecte» a l’agent que es va oposar a utilitzar sempre el català en atestats després que un superior li ordenés, al·legant que era una instrucció «il·legal» que vetava els drets dels castellanoparlants, segons ha publicat aquest dimarts, 14 de març, el diari ‘El Mundo’.  

Una decisió que també preveu la suspensió de la feina i del sou durant 16 dies. I és que segons el citat diari, aquest agent va «desprestigiar» als comandaments superiors en portar-los la contrària davant la presència d’altres agents dels Mossos.

Incompliment d'una ordre interna

Els fets van tenir lloc el passat 18 d’octubre del 2016, quan el sergent responsable de l’Oficina d’Atenció Ciutadana del barri de Sant Andreu, de Barcelona, va cridar-li l’atenció a l’agent sancionat per elaborar les actes de denúncia en castellà, dient-li que estava incomplint les pautes establertes en el comunicat intern que ell mateix havia elaborat el novembre del 2009.

L’agent en qüestió es va negar a acatar l’ordre i va sortir del despatx del seu superior per demanar a tres companys que entressin per ser testimonis de les directrius que li estaven imposant. Davant la presència d’aquests tres agents, el sancionat va explicar, en un to que Assumptes Interns qualifica de «desafiant», que la prohibició d’utilitzar el castellà la considerava «arbitrària».

Així doncs, la proposta de sanció arriba en plena vigència de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, amb els Mossos d’Esquadra sota les ordres del Ministeri de l’Interior.

Mínima sanció disciplinària

En la seva defensa, exercida pel Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), l’agent ha dit que les ordres que va rebre eren «il·legals i il·legítimes». Tanmateix, diu que la mencionada ordre interna «vulnera diferents preceptes actualment vigents» com és el cas de l’article 3 de la Constitució espanyola, el qual diu que «el castellà és la llengua espanyola oficial de l’Estat i tots els espanyols tenen dret a utilitzar-la», així com la Llei orgànica 6/2003 del 19 de juliol de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya que estipula que «totes les persones tenen dret a utilitzar les dues llengües oficials».

En aquest sentit, ha recalcat que «l’ús del català pot ser normal i habitual, fins i tot preferent en l'Administració pública, però mai excloent, com es realitza en el comunicat intern d'11 de novembre de 2009, que exclou el castellà en l'encapçalat i altres apartats de les denúncies on consten drets o acciones que el ciutadà ha d'entendre».

Per la seva part, el Departament d’Assumptes Interns dels Mossos va despatxar la seva proposta de sanció greu subratllant que «la instructora considera que no és necessària cap tipus de justificació més enllà del mateix relat dels fets». Així doncs, sosté que ha de ser imposada «la sanció mínima aplicable al tipus disciplinari infringit». 


Comentaris

envia el comentari