Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parlament de Catalunya.

Primer 'desafiament' d'ERC, JxCat i la CUP a pocs dies d'iniciar la legislatura

La iniciativa apunta que la cambra es compromet a seguir aprovant propostes sobre l'autodeterminació

Parlament de Catalunya.
Falten pocs dies per a la posada en marxa de la XIII Legislatura. | ACN

JxCAT, ERC i la CUP-CC han registrat aquest dimecres una proposta de resolució en defensa de la sobirania del Parlament després de la querella de la fiscalia contra el president de la cambra, Roger Torrent, i membres de la Mesa. La iniciativa apunta que el Parlament ha aprovat desenes de resolucions sobre el dret d'autodeterminació i es compromet a continuar fent-ho «si aquesta és la voluntat dels diputats». També mostra la seva preocupació pel fet que la fiscalia consideri «querellables» la defensa de l'autodeterminació o la reprovació de la monarquia. Segons els grups independentistes, han intentat que els comuns se sumessin a la proposta, sense èxit.

Una «denúncia» que volen reprendre amb la nova legislatura

La proposta de resolució, presentada en una roda de premsa per les diputades Gemma Geis, Anna Caula i Maria Sirvent, ha estat registrada aquest dimecres al matí al Parlament, quan falten pocs dies perquè es constitueixi la nova cambra. Per això les diputades han explicat que la proposta registrada actua com a «denúncia» i s'han compromès a emplaçar-se i reafirmar-se en l'esperit d'aquesta iniciativa la pròxima legislatura.

La iniciativa denuncia que les «reiterades ingerències del Tribunal Constitucional sobre el Parlament cerquen limitar el debat democràtic, lesionen la sobirania i la inviolabilitat de la cambra i atempten contra els drets dels diputats, prohibint que es pugui debatre i votar sobre autodeterminació, reprovar la monarquia i reconèixer la sobirania». El text registrat assenyala que la cambra «mostra la seva profunda preocupació pel fet que la fiscalia hagi considerat querellables expressions» com «que el Parlament reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per a decidir el seu futur polític». O que la cambra expressi «la seva voluntat d’exercir de manera concreta el dret de l’autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català».

Els Comuns no s'incorporen a l'acord

Els grups han explicat que han intentat incloure el grup de Jéssica Albiach en aquesta proposta de resolució però finalment només JxCat, ERC i CUP-CC l'han acabat signant. «Hem intentat per tots els mitjans que aquesta proposta de resolució sigui el més àmplia possible», ha admès Sirvent.

La fiscalia va presentar dilluns una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, els membres de la Mesa Josep Costa i Eusebi Campdepadrós i l'exmembre Adriana Delgado per haver permès el debat de dues resolucions sobre autodeterminació i monarquia. Els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, una el 12 de novembre del 2019 i l'altra el 26 de novembre del 2019. A la primera hi constava un compromís amb l'exercici del dret a l'autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Suprem per l'1-O, reiterava la reprovació del Rei.