Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu

Sorpresa absoluta en el cas Kitchen: l''Asturià' no era Rajoy, sinó un polític català

Un nou informe policial apunta a l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, darrere la identitat de 'El Asturiano'

Mariano Rajoy y Jorge Fernández Díaz, asseguts, durant la presentació d'un llibre
Sorpresa absoluta en el cas Kitchen: l''Asturià' no era Rajoy, sinó Jorge Fernández Díaz | Europa Press

L'operació Kitchen, que investiga de forma separada els negocis de l'excomissari Villarejo i alguns dels seus clients i que, en el fons, pretén esbrinar si el PP de Mariano Rajoy va utilitzar el Ministeri de l'Interior per espiar Luis Bárcenas i protegir-se de possibles informacions comprometedores, acaba de fer un nou gir. 

Segons ha publicat en exclusiva el diari 'ABC', el famós «Asturiano» que apareix en alguns missatges i que, en un primer moment semblava apuntar a Mariano Rajoy, en realitat era el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Així ho assegura Assumptes Interns en l'informe que s'ha entregat al jutge Manuel García Castellón, de l'Audiència Nacional, que investiga el cas. 

«El asturiano» era un dels sobrenoms a què Villarejo feia referència en els seus missatges i ara podria canviar el curs de la investigació. Durant l'any 2018, la Fiscalia va demanar al jutge que sol·licités als investigadors esbrinar la identitat d'algunes de les persones a qui Villarejo es referia als seus missatges, i a qui sovint nomenava a través de sobrenoms. 

La Policia va elaborar un informe analitzant els diferents àudios de què disposaven, i van arribar a la conclusió que «l''asturiano' ocuparia una posició de jerarquia o influència» sobre Francisco Martínez, qui era el Secretari d'Estat de Seguretat en l'època de la qual s'investiga. Segons el mateix informe, Martínez va exercir d'intermediari entre Villarejo i 'el asturiano'.

Els àudios que destapen la veritable identitat de 'El Asturiano'

El 16 de febrer del 2017, Villarejo va mantenir una conversa amb un empresari i amic seu, Adrián de la Joya, en què explica que va pressionar per la destitució de Marcelino Martín Blas, que llavors era el cap d'Assumptes Interns, fent servir una informació sobre Esperanza Aguirre i amenaçant de fer que veiés la llum. Aquesta mateixa conversa la va mantenir també amb un altre empresari, Alberto Pedraza, en la qual parlava de 'el asturiano', mentre que a la conversa amb de la Joya es refereix a 'el ministro', un fet que va acabar guiant els investigadors cap a l'exministre Fernández Díaz.

«Un dia comencen les 'hosties' amb Marcelino i dic "diga-li al 'tonto-polla' de l'asturiano que, o em treuen el Marcelino o li aixeco el peu a Esperanza Aguirre"», comenta Villarejo en l'àudio, afegint que «després, com Marcelino seguia donant pel cul, vaig agafar el Secretari d'Estat, Paquito el Chocolatero, i li vaig dir que "al asturiano me l'emporto per davant, diga-li que si tal no mira, un judici, escolta, mira el que estàs parlant"».

Els investigadors pensen que, malgrat que al començament Assumptes Interns va creure que aquest 'asturiano' era Mariano Rajoy, tenia més sentit que Villarejo recorregués al ministre de l'Interior per treure's de sobra un alt càrrec policial, i no al president del govern.