IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Diego López Garrido, qui va escriure el delicte de rebel·lió, diu que no es pot aplicar al president Puigdemont

«El delicte de rebel·lió no és aplicable a Puigdemont perquè no hi ha violència»

Diego López Garrido creu que no es pot acusar el Govern de rebel·lió perquè «no hi ha hagut violència».
Diego López Garrido creu que no es pot acusar el Govern de rebel·lió perquè «no hi ha hagut violència». | CatalunyaDiari.cat

L'exdiputat Diego López Garrido, que va ser ponent en el debat al Congrés dels Diputats sobre el codi penal del 1995, i va ser l'encarregat de redactar-lo, considera que no es pot aplicar el delicte de rebel·lió al Govern després que el Parlament hagi declarat la República catalana independent, perquè «no hi ha hagut violència». En declaracions a la Cadena Ser, López Garrido ha recordat que ell va presentar una esmena sobre aquest delicte que va ser acceptada per tots els grups parlamentaris. «Seria un error acusar aquestes persones d'aquest delicte», ha assegurat, perquè «el codi penal deixa clar que si no s'alcen violentament i públicament no hi ha delicte de rebel·lió». La Fiscalia preveu emprendre accions contra el Govern i la Mesa del Parlament aquest dilluns i a fa uns dies va anunciar que estava preparant una querella per rebel·lió. «Perquè sigui rebel·lió jo vaig introduir el terme 'violència' en el delicte, que és essencial», afirmava aquest dissabte a Catalunya Ràdio. 

«Vaig voler deixar clar que el tipus penal de la rebel·lió és quan s'alça violenta i públicament», així que no es podria aplicar en el cas de la Declaració Unilateral d'Independència, ja que no s'ha dut a terme amb cap acció violenta. López Garrido subratlla que «el delicte de rebel·lió no és només declarar la independència d'una part del territori d'Espanya, sinó que són reus el delicte de rebel·lió els que s'alcessin violenta i públicament per a qualsevol de les finalitats contemplades, una d'elles, la independència». López Garrido ha afirmat que creu que «el delicte de rebel·lió no és aplicable a Puigdemont perquè no hi ha violència», i recorda que «no hi ha rebel·lió en el que va passar ahir perquè no va ser un alçament violent». 

«Amb el Codi Penal no pots fer interpretacions extensives, sinó precises», afirma el redactor del delicte, i diu que «encaixa més amb el delicte de presumpta prevaricació i desobediència, que són delictes que no porten aparellada presó, sinó inhabilitació».


Comentaris

envia el comentari